Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdesini verdiği yerli otomobil hakkında yeni detaylar geldi. Proje kapsamında 2 ayrı otomobil geliştirildiği ve bunların arazi taşıtı dahil 4 farklı modeli olacağı bildirildi.
TüBİTAK öncülüğünde geliştirilen ve sınırlı sayıda kişinin bildiği konu, uluslararası yoğun rekabet nedeniyle gizli tutuluyor. Geliştirilen otomobilin Ar-Ge bölümü için sektörde dünya devi olan bir firma ile büyük oranda anlaşıldığı açıklandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kapsamında geliştirilen 2 otomobil de elektrikle çalışacak. Bunlardan biri 'Menzili Artırılmış Elektrikli Araç', diğeri de 'Tamamen Elektrikli Araç' olarak isimlendirildi. 'Yerli Elektrikli Araç Geliştirilmesi Projesi' ile dünya fosil yakıtları terk ederken, Türkiye de elektrikli otoya hızlı bir giriş yapacak. Sabah'ın haberine göre, bu yıl içinde ilk prototipi üretilecek olan araçların her ikisi de çevre ile dost, verimli motor teknolojisine sahip olacak. Ağustos ayında test sürüşü yapılmaya başlanacak olan ilk otomobil 'Menzili Artırılmış Elektrikli Araç' olacak. İçten yanmalı motorlara göre daha az yakıt harcayacak olan araç için birinci faz tamamlandı ve imzası atıldı. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, milli otomobilin makam aracı olarak da kullanılabileceğini belirtti.
Test aşamasına gelinmiş olması, yabancı yatırımcıyı da ikna ederken, ilk filo üretimi 2016'da yapılacak. Yine İzmit bölgesinde üretilecek olan yerli otomobil, TÜBİTAK bünyesindeki 'Otomobil Mükemmelliyet Merkezi' oluşturulmasıyla desteklenmeye devam edilecek. Proje ile Türkiye otomotivde teknolojiyi üreten ve geliştiren ülke haline gelecek. Uluslararası alanda rekabet edecek bir marka oluşturulması planlanıyor.
2015 Ağustos'unda ilk prototipi üretilecek otomobilin, 2016'da ilk filo üretimi gerçekleşecek. En geç 2020'de ise bu otomobillerin seri üretimine geçilecek.