24 Ağustos 2015 Pazartesi 13:45
Alevi eserleri kütüphanesi için çalışma

TUNCELİ  - Tunceli Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezince, Alevilikle ilgili tüm yayınların bir arada toplanmasını sağlayacak büyük bir kütüphane kurulması için çalışmalara başlandı.

Tunceli Üniversitesi Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kadir Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 2009 yılında kurulduğunu ve 2011 yılında da resmi gazetede yayımlanmasıyla çalışmalarına başladığını anımsattı.

Merkezin Türkiye’de Alevilik ismiyle kurulan ilk merkez olduğunu belirten Bulut, Türkiye’de ilk defa Kerbela üzerine yazılmış mersiyeleri bir araya getiren merkezin "Kerbela Mersiyeleri" adlı bir kitabı bilimsel hayata kazandırdığını anlattı.

Son dönemlerde Anadolu'da Aleviliğin daha çok konuşulması, merak uyandırması üzerine merkez olarak tarihten bugüne kadar Anadolu toprakları içerisinde Aleviliğe ait bütün nesnel, somut eserlerin bir araya toplandığı bir kütüphane eksikliği gördüklerini aktaran Bulut, şunları kaydetti:

"Merkez olarak yine bir ilke imza atarak ülkemizdeki Alevi inancına ait kütüphane eksikliğin giderilmesi, Alevilik hakkında bilimsel bir çalışma ya da araştırma yapan insanlara derli toplu kaynaklara ulaşabilme kolaylığı sağlamak için kütüphane talebinde bulunduk. Bu talep özellikle Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Dersim ziyaretinin hemen arkasından kent merkezindeki askeri kışla binasının restorasyonu sonrası Dersim Kent Müzesi olarak açılması noktasında yaptığı desteğin hemen arkasından oldu. Biz Dersim'deki kışla binasının bir bölümünün Alevi inancına ait devasa bir kütüphane şekline dönüştürülebilmesi ve ülkemizde tarihten günümüze kadar gelen bu eksikliğin giderilmesi noktasında talepte bulunduk. Resmi kurumların bu taleple ilgili olumlu anlamda destek vereceklerini umut ediyoruz."

- "Kütüphane Dersim'de kurulmalı"

Alevilik inancına ait bu zamana kadar ortaya çıkan eserlerin hiç bir araya gelmediğini ifade eden Bulut, "Bu kütüphane, Alevi inancının tarihten günümüze kadar dünyanın birçok yerinde yazılmış ne kadar bilimsel, tarihi eseri, ne kadar şeceresi, nefesleri varsa bunlarının hepsinin Dersim’de toplanmasını sağlayacak" diye konuştu.

Bulut, kütüphanenin, Aleviliğin merkezi olması ve kaynaklara ulaşma kolaylığı bakımından Tunceli'de kurulması gerektiğini söyledi.

Kurulması planlanan kütüphanenin kapılarının tüm inançlara sonuna kadar açık olacağını vurgulayan Bulut, bir araya gelecek yayınlar sayesinde diğer inançlarda olan insanların da Aleviliği daha güzel anlayabileceğini belirtti.

Kütüphanenin şehrin turizmine de katkı sağlayacağını dile getiren Bulut, "Ülkemizde Alevilikle ilgili merakı olan insanlar Dersim’e gelerek bu inancın dokusunu hem somut anlamda yaşayarak görecekler hem de o eserlere kütüphane ortamında ve dijital ortamda ulaşacaklar. Bu hem Dersim, hem ülkemiz, hem bilimsel hayat hem de üniversitemiz için çok önemli. Çalışmanın ülkedeki farklı inançlara sahip insanların ortak değerler üzerinde birleşip, ortak yaşama kültürü geliştirmelerinde büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Kütüphanenin kurulma aşamasında yayınların bir araya getirilmesi için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığından ve ilgili kurumlardan destek isteyeceklerini anlatan Bulut, ayrıca Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversiteler, araştırma merkezleri ve vatandaşlardan da bu konuda destek beklediklerini vurguladı. 

Son Güncelleme: 24.08.2015 13:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.