24 Şubat 2016 Çarşamba 12:28
Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler

Tunceli'de, 2010 yılında elektrik üretimi için işletmeye alınan Uzunçayır Barajı, bunun yanı sıra göletinde yapılan balık aşılamasıyla yöre insanı için yeni bir geçim kapısı oldu.

Tunceli il merkezinde Munzur Nehri üzerinde kurulan Uzunçayır Barajı göletinde yaklaşık 3 yıl önce 200'er bin aynalı ve pullu sazan yavrusuyla yapılan balık aşılamasının ardından gölet, bu yıl başından itibaren profesyonel balıkçılık faaliyetine açıldı.

Munzur Kanoğlu Köyü Su Ürünleri Kooperatifi'ni kurarak gölette balıkçılık yapmaya başlayan yöre insanı, her gün "vira bismillah" diyerek açıldıkları baraj göletinde yeni bir gelir imkanına kavuşmuş oldu.

Gölette balıkçılık yapmaya başlayan Erdal Aktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden Munzur Nehri'nde amatör olarak balık tuttuklarını ama gölette yapılan balık aşılamasıyla bunu artık profesyonel olarak yaptıklarını söyledi.

Bu sayede ekmek paralarını barajdan çıkardıklarını belirten Aktan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden verilen izinle burada balıkçılık yapıyoruz. 10 Mart'a kadar da süremiz var. Bu tarihten sonra balığın yumurtlama dönemi olduğu için avlanmayı durduracağız. Yumurtlama dönemi bittikten sonra tekrar başlayacağız" diye konuştu.

- Günde 100 kilogram balık avlıyorlar

Erdal Aktan, avlanmak için gölete iki kez açıldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Gölete akşamdan açılarak bin 200 metre uzunluğundaki ağımızı seriyoruz, sonra sabah çekiyoruz. Şu anki şartlara göre 100 kilograma yakın balık çıkarıyoruz. Eğer küçük balık varsa, zarar vermeden tekrar suya bırakıyoruz. Tuttuğumuz balıkları da şehir merkezinde satıyoruz. Yakaladığımız en lezzetli balık, Munzur'un doğal balığı olan kırmızı benekli alabalık. Bunun yanı sıra aşılamayla bırakılan aynalı ve pullu sazan balıklarını da avlıyoruz. Bu sayede kış aylarında boş durmayıp buradan ekmek yiyoruz, ailelerimizin geçimini sağlayabiliyoruz."

Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler

Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler

Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler

Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler

Son Güncelleme: 24.02.2016 13:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.