06 Nisan 2015 Pazartesi 15:43
Ağrı'lı Hastaya Norkozsuz Açık Kalp Ameliyatı

AĞRI - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde, ilk kez bir hastaya narkoz verilmeden açık kalp ameliyatı yapıldı.

Ağrı'nın Tutak ilçesinde yaşayan ve 5 yıldan bu yana kalp hastası olan 60 yaşındaki Halit Yıldırım'ı narkoz vermeden 2 saatlik operasyonla eski sağlığına kavuşturan YYÜ kalp damar cerrahisi doktorları, bölgede bir ilke imza attı. 

Narkozsuz açık kalp ameliyatının Türkiye'de yalnızca birkaç merkezde yapıldığını belirten YYÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Gür, gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonu Yrd. Doç. Dr. Dolunay Odabaşı, anestezi uzmanı Doç. Dr. Uğur Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Yüzkat'ın da aralarında bulunduğu 10 kişilik ekiple gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Hastanın 5 yıldan bu yana yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle kendilerine müracaat ettiğini belirten Gür, "Daha önce 3 defa stent takılmış, en son yapılan anjiyosunda da ana damarında yüzde 99 bir daralma mevcuttu. Hastanın damar yapısı itibarıyla cerrahi anestezi almasını istemedik. Dünyada da şu anda çok fazla merkezde yapılamayan bir anestezi tekniğiyle uyanık haldeki hastayı by-pass ettik. Hastamız 6 gündür ameliyat oldu, en büyük faktör anestezidir" dedi. 

-"Borsa uzmanları ve brokarlar bu ameliyatı tercih ediyor"

Kalp cerrahisinde yapılan ameliyatların kalp, akciğer makinesi sayesinde yapıldığını, bu makinelere bağlanan hastaların genelde psikolojilerinin bozulduğunu anlatan Gür, şöyle devam etti:

"Makinelerin olumsuz etkilerinden dolayı bir hastada ameliyat sonrası depresyon, ölüm korkusu, yaşamdan biraz soyutlanma gibi gelişmeler yaşanabiliyor. Biz de ondan korumak için hastayı bu tür ameliyata aldık. Bu ameliyat çok yüksek meblağlarda olduğu için yurt dışında özellikle borsa sahiplerinin veya pazarlama şirketlerinde üst düzey yöneticilerin olmak istediği bir yöntem. Çünkü akli dengelerinde veya psikolojik yapılarında bozukluk yaşanmasını istemiyorlar."

-"Amacımız sevk işlemlerini tamamen ortadan kaldırmak"

Ameliyat olan hastayı ziyaret eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da doktorların hastanede güzel bir çalışmaya imza attığını bildirerek, Türkiye'de çok az hastanede uygulanan bir sistemin hayata geçirilmesinin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hastanın tamamen uyutulmadan, lokal uyuşturmayla ameliyat edildiğini vurgulayan Battal, "Burada anestezi bölümündeki öğretim üyelerimizin başarıları da çok önemli. Hedefimiz bölgemizde daha fazla vasıflı işler yapmak, hastanemizden başka bir bölgeye sevk olayını tamamen ortadan kaldırmak. Hastane başhekimimiz ve tüm öğretim üyeleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Kalp ana damarı yüzde 99 tıkalı olan ve başarılı geçen ameliyat sonrası taburcu edilen hasta Yıldırım da ameliyat sırasında uyanık olduğuna ve doktorlarla şakalaştığına değinerek, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

 

agri’li-hastaya-norkozsuz-acik-kalp-ameliyati.jpgagri’li-hastaya-norkozsuz-acik-kalp-ameliyati-001.jpg

Son Güncelleme: 13.11.2016 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.