18 Aralık 2019 Çarşamba 09:22
Tandoğan Topçu; Sünnetin İslam'da Delil Oluşu

SÜNNETİN İSLAMDA DELİL OLUŞU

Program konuğu olan İl Müftüsü Tandoğan TOPÇU “Sünnet’in İslam’da Delil Oluşu” konusunu Tutak Radyosunun dinleyicileri ile paylaştı.

Sözlerine başlayan TOPÇU şunları ifade etti; “ Peygamber mutlak manada kendisine inanılması gereken kimsedir. Ona iman olmaz ise kişi Müslüman olamaz. Peygamberin Allah tarafından gönderildiğine hem de Allah’tan getirmiş olduğu vahye inanılması gerekir. Kur’an da olup olmaması gerekmez. Bu konu ile ilgili ayet şudur ki; Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba iman ediniz.

Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam manasıyla sapıtmıştır buyrulur.(Nisa, 136)


Peygamber kendisine gönderilen Allah’ın kitabını açıklayandır. Bunu da şu ayeti kerime ile aktarabiliriz ki; İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman için ve düşünüp anlasınlar diye sana da bu Kur’an-ı indirdik buyrulur. (Nahl, 44)

Peygambere itaat mutlak farzdır. Zira Allah’a itaat Peygambere itaat demektir. İnsanların ve cinlerin itaat ve isyan edebilmelerine karşılık meleklerin ve diğer varlıkların sadece itaatleri söz konusudur. Allah’a ve Peygamberine itaat edin ki rahmete kavuşturulasınız. (Ali İmran, 132)

Peygamber en güzel örnektir. Peygambere uymak ona tabi olmak bir Müslüman için zorunluluk ifade etmektedir. Buna binaen şu ayeti kerimeyi aktarmak uygun olacaktır; De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.(Ali İmran,31)


Peygamber Allah’ın emirlerini tebliğ edendir. “ Ey Peygamber! Allah’tan kork, kâfirlere ve münafıklara boyun eğme. Elbette Allah her şeyi bilmekte ve yerli yerince yapmaktadır. Rabbinden sana vahyedilene uy. Şüphesiz Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır. (Ahzab,1-2)

Peygamber Efendimizin haram-helal belirleme yetkisi vardır. Zira ayeti kerimede; İşte o peygamber onlara iyiliği emreder, onları kötülükten meneder, onlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar.(Araf, 157)

Peygamberimizde; Dikkat edin Allah resulünün haram kıldığı Allah’ın haram kıldığı gibidir.(Elbani sahih buldu)

- Kur’an ibadetleri farz kıldı, sünnet ise niyeti şart koştu.

- Müslüman kâfire, kâfirde Müslüman’a mirasçı olamaz. Bu durum Kur’an da belirtilmemiştir.

- Peygamberimiz ehli merkeplerin etini haram kılmıştır. Kur’an da bu da yoktur.

- Peygamberimiz muta nikâhını haram kılmıştır. Kur’an da yoktur.

- Peygamberimiz kişinin eşinin teyze ve halası ile evlenmesini haram kılmıştır. Kur’an da buda yoktur.

- Allah alış verişi helal kılmıştır. Peygamberimiz ise pazarlık üstüne pazarlık yapılmasını haram kılmıştır.

- Ayetler namazı ve orucu emretmiştir. Sünnet ise hayızlı kadına bunları menetmiştir. Kur’an da buda yoktur.

- Ramazanı Şerifte oruçlu iken eşi ile cima yapan birisine kefaret gerekir. Kur’an da buda yoktur diyerek sözlerine son verdi.

Dinleyicilerin ilgi gösterdiği program yapılan duanın ardından sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.