05 Mart 2016 Cumartesi 02:43
Atık Tenekeleri Kumbaraya Dönüştürüyor

 Van'da ev aletleri tamiriyle uğraşan Özcan Demir, hurdacılardan satın aldığı atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor.

Demir,  hurdacıların çöplerden topladığı yağ tenekelerini satın alarak bunlardan kumbara yaptığını söyledi.

Bunu para kazanmak için yapmadığını vurgulayan Demir, "Kumbara yaparken temel amacım para kazanmak değil. İnsanları tasarrufa yöneltmek ve birikim yapmalarını sağlamak" dedi.

Demir, kumbaraları 5'er liradan satışa sunduğunu ifade ederek "Elim yatkın olduğu için tenekelerden farklı şeyler yapmaya karar verdim. Teneke kullanarak kumbara yapmaya başladım. Kumbara yaparken yağ ve glikoz şekerlerin tenekelerini kullanıyorum. Hurda toplayan çocuklardan 1 lira karşılığında tenekeleri alıyorum. Altını ve üstünü açtıktan sonra içini temizliyor ve belirli ölçülerde makasla kesiyorum. Sonra kaynakla tenekenin altını üstünü kapatıyorum" diye konuştu.

- "Teknoloji mesleğimizi öldürüyor"

Dedesinin Van'daki ilk semaver ustası olduğunu ile getiren Demir, "Bu meslek yavaş yavaş azalınca dedemden mesleği öğrenen babam, kalaycılığa başladı. O zaman çocuktum. Kumla kalaylanacak kabı siler, tuz ruhuyla yıkardım. Babam da kalay yapardı. Daha sonra farklı birçok iş yaptıktan sonra küçük ev aletlerinin tamirine başladım" dedi.

Teknolojinin gelişmesi nedeniyle mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Demir, "Artık ustalar, bozulan parçayı çıkarıp yerine yenisini takmayı biliyor. Oysa ki bozulan parça üzerinde çalışıp yeni bir şey üretmek daha iyi olur. İşin hep kolayına kaçılıyor" diye konuştu.

Atık Tenekeleri Kumbaraya Dönüştürüyor

Atık Tenekeleri Kumbaraya Dönüştürüyor

Atık Tenekeleri Kumbaraya Dönüştürüyor

Son Güncelleme: 05.03.2016 21:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.