30 Mart 2015 Pazartesi 17:28
'Bilişim bakanlığı kurulsun' çağrısı

ERZURUM (AA) -- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Türkiye'de bilişim bakanlığı kurulması gerektiğini belirterek, "Hala Türkiye'de bilişim bakanlığı yok. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı var ama onun da konusu değil. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın altında yürüyor. 2015 seçimleri bizim için bir fırsattır. Bu, yeni hükümette belki kurulur" dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgi teknolojilerinin son yüzyılın en önemli teknolojilerinden olduğunu belirterek, 19 ve 20'nci yüzyıldaki klasik sanayilerin artık bittiğini söyledi.

İnsanlara çok daha hızlı ulaşabilen, çok daha etkin olan bir sanayinin ortaya çıktığını ifade eden Özdemir, "Bu da bilişim teknolojileri sayesinde çıktı. Bu kadar etkin ve yaygın teknolojileri toplumların hayatına sokan Bill Gatesler çok değer kazandı. Bilgi teknolojileri hayatımıza girdiği zaman ortam farklılaştı. Kim bu dalgayı yakaladıysa onlar zengin oldu. Bugün dünyadaki ilk 50 firmaya baktığınızda bunların en önde gelenleri hep bilgi teknolojileri şirketleridir veya bilgi teknolojilerini çok etkin kullanan şirketlerdir" dedi.

Özdemir, Türkiye'nin aslında genç nüfusunun bu konuda bir avantaj olduğunu dile getirerek, özellikle Anadolu'daki genç nüfusun etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nde de başkan yardımcısı olduğunu anımsatan Özdemir, "Çok büyük yatırım gerektiren bir iş değil. Bir fiber kablosu çektiğinizde binlerce insana iş sağlayabilirsiniz, binlerce insanı bilgisayarcı yapabilirsiniz. Çok zor değil, çok hızlı da öğrenilebilen bir şey. Türkiye'ye bunun hızla adapte edilmesi gerekiyor. Ama maalesef Türkiye bu konuda biraz yavaş davranıyor. Türkiye bilişim teknolojileri konusunda da dünyada gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor" diye konuştu.

Özdemir, Türkiye'de FATİH projesi gibi önemli projeler yapıldığını ancak bu projelerin hayata geçmesi konusunda bürokrasinin çok yavaş işlediğini savundu.

Bilgi teknolojilerinin hükümet politikası haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Hala Türkiye'de bilişim bakanlığı yok. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı var ama onun da konusu değil. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın altında yürüyor. Ulaştırma Bakanlığı ama deniz yollarına da bakıyor, karayollarına da bakıyor, hava yollarına da bakıyor, demir yollarına da bakıyor. Ne kadar şeye bakabilecek. Uganda'da bile Bilim Teknoloji Bakanlığı var. İran'da Enformasyon Bakanlığı var. 2015 seçimleri bizim için bir fırsattır. Bu yeni hükümette belki kurulur."

Dünyada bilimi kullanarak yüksek teknoloji ürünü üreten şirket ve ülkelerin de kazandığını ifade eden Özdemir, Türkiye'nin bu konuda da hala gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de Ar-Ge hedefinin yüzde 2-3 olduğunu belirten Özdemir, "Dünya ortalaması 2,5 civarındadır. Biz henüz yüzde 1'in üzerine geçemedik. Gelişmiş olan ülkelerde ortalama eğitim süresi 12 yılın üzerindedir. Biz de bu 6-7 yıldır. Türkiye'de ciddi bir gayret de var. Ama bunları bir araya getirebilecek bir bakanlık olmaması önemli bir eksiklik. Beyin göçümüz de var. Ciddi yerlerde Türkler var. Bunların hepsi Türkiye'nin gelişmişlik düzeyiyle alakalı. Aslında orada olmalarında da bazen fayda var. Bugün Amerika ve Çin arasındaki ticaretin önemli bir kısmını Amerika'da yaşayan Çinliler yapıyor. Hindistan için de bu geçerli. Bu durum avantaja çevrilebilir" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 30.03.2015 17:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.