28 Mayıs 2016 Cumartesi 13:38
Çaykur'da 'Şeker Otu' İçin Kollar Sıvandı

Türkiye'de çay üretiminin yüzde 60'ını elinde bulunduran ve 70 ülkeye ihracat yapan Çaykur, ana vatanı Güney Amerika ülkeleri olan ve kalori içermemesi nedeniyle "sağlıklı tatlandırıcı" olarak anılan stevia (şeker otu) üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Erzurum'a konferans için gelen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çaykur'un hızlı bir şekilde geliştiğini ve dinamik bir yapısının olduğunu söyledi.

Kurumun bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Sütlüoğlu, "Bir taraftan kendimizi yeniliyoruz, bir taraftan da kapasite artırımı için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Günlük 6 bin tondan çay işleme kapasitemizi, 9 bin seviyesine çıkardık. Bir iki yıl içinde de 10 bin ton seviyesine çıkarmak için uğraşıyoruz." dedi.

Sütlüoğlu, ürün yelpazelerini de sürekli geliştirdiklerini, soğuk çay gibi katma değeri yüksek yeni ürünleri önce iç piyasaya sonra da dış piyasaya sunduklarını dile getirdi. Bu girişimlerinde de başarılı olduklarını anlatan Sütlüoğlu, son 3 yılda iç pazarın her yıl yüzde 50 büyüdüğünü, 70 ülkeye de ihracat yaptıklarını ifade etti.

- "Sağlıklı ürünlerle büyümeye devam edecek"

Hedeflerinin bütün dünya ülkelerine ihracat yapmak olduğunu anlatan Sütlüoğlu, daha sağlıklı ürünlerle büyümeye devam edeceklerini söyledi. Sütlüoğlu, bu ürünler arasında meyve ve bitki karışımı çayların yanı sıra "sağlıklı tatlandırıcı" olarak anılan şeker otu bitkisinin yer aldığını bildirdi.

Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Stevia üretimini yaygınlaştıracağız. Stevianın ana vatanı Güney Amerika'dır. Şekerden 300-400 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi olmayan çok sağlıklı bir bitki. Yani hem tatlıdan vazgeçmiyorsunuz hem de zararlı şeyleri bünyenize almıyorsunuz. Bütün bunlarla hızla yolumuza devam ediyoruz. Çaylarımızın tamamını organik yapma çalışmalarımız da var çünkü bizim çayımızda haşere yok. Bizim dışımızda çay üreten ülkelerin tamamında haşere var, pestisit var. Dolayısıyla onların çaylarını organik yapma şansları yok. Şu anda 38 bin dekar alanda organik üretim yapıyoruz. Yılda 6-7 bin ton organik çay üretimimiz var. En kısa zamanda hedefimiz çaylarımızın tamamını organik yaparak dünyanın da en büyük organik havzasını oluşturmak. Tabii bu bölgede üretilen her şey organik havzalarımızda olduğu için üretilen her şey organik olacak. Bal, sebze, meyve ve akla gelen her şey organik olacak. Böylece bu ürünler çok daha değerli ürünler haline gelecek. Bu farklı bir proje olacak ve en önemli projemiz bu diyebilirim."

Sütlüoğlu, şeker otu ile ilgili çalışmalarını şu an kendi araştırma bahçelerinde yürüttüklerini aktardı.

Bir dönüm tarladan 4 ton şeker otu alındığını ifade eden Sütlüoğlu, "Şu an henüz piyasası oluşmadı. 4 yıldır bu ürünün deneme ekimlerini yapıyoruz. Biz şu an tarlada bitkinin davranışlarını gözlemliyoruz, ama şu an için çayın iki katından fazla ürün elde edebiliyoruz. Bir dönüm tarladan bir buçuk ton çay elde edilirken, bu bitkiden 4 ton ürün elde ediliyor. Çayla fiyatı aynı olsa bile yine çaya göre iki kat daha ürün elde ediliyor." dedi.

 

Son Güncelleme: 28.05.2016 19:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.