22 Nisan 2015 Çarşamba 13:46
Çocuk mehter takımı '23 Nisan' için hazırlandı

 Erzurum'da ilkokul öğrencilerinden oluşan mehter takımı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda ilk gösterisini yapmaya hazırlanıyor.

Yakutiye ilçesindeki Dumlu İlkokulunda öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılması amacıyla çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

Şehir merkezine 20 kilometre uzaktaki mahallede yaşayan çocukların yaşıtlarından geri kalmaması için okul yönetimi ile Yakutiye Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yakutiye Belediyesi, öğrenciler için sinema, tiyatro gibi çalışma yürütüyor.

Sınıf öğretmeni Sema Polat tarafından ocak ayında 1-3. sınıf öğrencilerinden oluşturulan mehter takımında, öğrenciler gerçek bir mehter takımı gibi tuğ sallıyor, zil, davul ve kös çalıyor.

-"Bütün öğrencilerimizi faaliyetlere katmaya çalışıyoruz"

Dumlu İlkokulu Müdürü Onur Kurdulu, AA muhabirine, ocak ayında çalışmalarına başlayan mehter takımına, hayırsever bir iş adamının da maddi destek verdiğini anlattı.

Kurdulu, bunun, öğrencilerin değerleri öğrenmesi açısından anlamlı bir çalışma olduğunu ifade ederek, "Erzurum'da en küçük mehter takımı bizim okulumuzda. Türkiye genelinde ilkokul seviyesinde de başka duymadım. Öğrencilerimiz 1-3. sınıf. Çoğunlukla 1. sınıf öğrencisi. Velilerimize hiçbir maddi yükü olmadı" dedi.

Öğrencilerin derslerinin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerine katılmasının önemini vurgulayan Kurdulu, şöyle devam etti:

"Resim, müzik, spor gibi alanlarda faaliyet gösteren öğrenciler, derslerinde de başarılı oluyor. Sahnede bir dakika bile bulunması, çocuğun özgüvenine büyük yarar sağlıyor. Bütün öğrencilerimizi faaliyetlere katmaya çalışıyoruz. Kendilerine özgüvenleri artıyor. Çocuk, sosyal etkinliklerle daha çok sosyalleşiyor, yaşıtlarıyla belli diyaloglarda bulunuyor."

Öğretmen Sema Polat da mehter takımının Osmanlı tarihinde önemli yeri bulunduğunu, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

"Öğrencilerimi hep o kostümün içinde hayal ettim" diyen Polat, şunları kaydetti:

"Maddi olarak karşılayamayacağımızı düşünüp çekiniyordum. Okul müdürü Onur Kurdulu ve iş adamı Nihat Kızıltunç yardımcı oldu. Öğretmen arkadaşım Özkan Öztürk de çalışmalara yardım etti. Mehter takımına katılan öğrencileri gönüllülük esasına göre belirledik. Çalışmalarımız da çok keyifli geçti."

Mehterbaşı Hamza Gültekin, 1. sınıf öğrencisi olduğunu söyleyerek, "Mehterbaşı 'Hasdur' sözüyle mehter takımını sıraya sokar ve savaşta orduya moral veren bandoyu yönetir" dedi.

Yahya Kerim Akçetin de mehter takımında kös çalmaktan heyecan duyduğunu dile getirdi.

Son Güncelleme: 22.04.2015 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.