10 Haziran 2015 Çarşamba 13:31
Çocuklarını okuturken annelerini de okuryazar yaptı

VAN- Başkale ilçesinde görev yapan Trabzonlu öğretmen Fatma Kaldırım, özverili çalışmasıyla öğrencilerinin yanı sıra annelerine de okuma yazma öğretti.

Eğitim öğretim yılı başında, Başkale ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki Rezük Mahallesi İlkokulu'na atanan Kaldırım, mahalledeki tek kadın öğretmen olduğu için ilçe merkezine alınmak istendi.

Kadın öğretmenlerin ilçe merkezinde görevlendirildiği, bu nedenle kendisinin de ilçe merkezine alınacağı bilgisini alan Fatma Kaldırım, görevlendirmeyi kabul etmeyerek, yetkililere kırsaldaki mahallede görev almak istediğini iletti.

Yetkililerin, "Köyü gördükten sonra geri döner" düşüncesiyle görevlendirme yaptığını bilmeyen Kaldırım, Rezük İlkokulu'nda göreve başladı. Aradan bir hafta geçmesine rağmen ilçede görevlendirildiği okula gelmediğini fark eden yetkililer, mahalleye giderek Kaldırım'a durumu aktardı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengizhan Öztürk'ü ziyaret ederek, atandığı okulda kalmak istediğini anlatan Fatma öğretmen, kimsenin görev yapmak istemediği mahallede öğrencilerin okuma özlemini giderdi ve aynı zamanda velilerin de okuma yazma öğrenmesini sağladı.

Cengizhan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ün Eylül ayında ilçeye çok sayıda öğretmen atandığını, Fatma Kaldırım'ı da orada tanıdığını belirtti.

- "Öğretmenimiz çok azimli"

İlçeye gelen öğretmenlerin daha iyi yerlere atanmak için çaba gösterdiğini belirten Öztürk, kendilerinin de valiliğin, "Uzak yerleşim yerlerinde tek bayan öğretmen bulundurulmaması" genelgesine uygun görevlendirmeler yaptıklarını ifade etti.

Kaldırım'a, atama evrakındaki Rezük Mahallesi yazısını gördükten sonra, "İçin rahat olsun, seni o uzak yere göndermeyeceğim" dediğini anımsatan Cengizhan Öztürk, şöyle konuştu:

"Fatma öğretmen ise 'Yok hocam gitmek, görmek istiyorum' dedi. Bir yerlerden 'Fatma hocayı merkeze alalım' diye telefonlar geleceğini düşündüm. Fatma hocanın da aralarında olduğu görevlendirecek öğretmenlerin listesini, kaymakamlığa 'Olur' almaya göndermiştim. Fatma hoca geldi ve okulunda kalmak istediğini söyledi. Buna çok şaşırdım. 'Nasıl olsa bir hafta sonra geri döner' diye düşünmüştüm oysa. Bu okulumuzda bugüne kadar kadrolu hiç bir öğretmenimiz olmadı. Her zaman ücretli öğretmenler görev yaptı. Burada çocukların durumu pek iyi değildi. Yarısından fazlası okuma yazma bilmiyordu. 'Nasıl olsa gelecek' diye beklerken, Fatma hocam bir yılı bitirdi. Çok azimli ve örnek olacak bir hocamız. Şu anda sınıfın durumu çok iyi. Okuma yazma bilmeyen kalmadı."

Fatma Kaldırım'ın öğrencilerle yetinmediğini, köydeki genç kız ve kadınları da okuma yazmaya başlattığını bildiren Öztürk, öğretmenin bu görevi yaparken Halk Eğitim Müdürlüğünden kurs açma talebinde bulunmadığını ve bunu gönüllü yaptığını da söyledi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Öztürk, "Takdire şayan bir öğretmenimiz. Bütün öğretmenlere örnek olmasını diliyorum. Kaymakamımız da kendisini başarı belgesiyle ödüllendirdi. En ücra köyümüzde görev yaptı ve manevi kızımız oldu" diye konuştu.

- "Çocukların bana ihtiyacı vardı"

Eğitim yılı başında Rezük Mahallesi'nde görev yapmasının zor olduğunun kendisine anlatıldığını belirten öğretmen Fatma Kaldırım ise buna rağmen köyü görmek istediğini dile getirdi.

Köylülerin kendisini çok sıcak karşıladığını ve misafir ettiğini dile getiren Kaldırım, çocukların eksikliklerini görünce köyde kendisine ihtiyaç olduğuna inandığını söyledi.

Kaldırım, şunları söyledi:

"Çocuklarla oturup konuştum ve geldiğim yerdeki öğrencilere göre seviyelerinin çok düşük olduğunu gördüm. Onun için kalmak ve onlara katkı sunmak istedim. Çünkü, gelen bütün öğretmenler gitmişti. İlk zamanlarda çocukların durumu çok kötü olduğu için eğitimimiz geç saatlere kadar sarkabiliyordu. Bazen çocuklara birebir eğitim veriyordum. Onun dışında kadınlara okuma yazma öğrettim. Köylülerle aramız çok iyi. Her zaman yardımcı oluyorlar. Uzak olduğu için ayda bir ilçeye gidebiliyorum. Burada her şeyi yapmaya çalışıyorum. Soba yakıyor, temizlik yapıyor, buz kırıyor, kar kürekleriyle karları temizliyoruz."

Fatma öğretmenin gelişiyle çocuklarının eğitiminde büyük ilerleme olduğunu, bununla yetinmeyip kendilerine de okuma yazma eğitimi verdiğini anlatan mahalle sakinleri de Kaldırım'ın uzun yıllar okullarında hizmet vermesini arzu ettiklerini aktardı.

Çocuklarını okuturken annelerini de okuryazar yaptı

Çocuklarını okuturken annelerini de okuryazar yaptı

Çocuklarını okuturken annelerini de okuryazar yaptı

Çocuklarını okuturken annelerini de okuryazar yaptı

Son Güncelleme: 10.06.2015 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.