15 Temmuz 2015 Çarşamba 14:45
'Çözüm Süreci'nin artık eski haliyle yürümesi mümkün değil'

ERZURUM - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu Üyesi Ayhan Ogan, Çözüm Süreci'nin artık eski haliyle yürümesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bir an önce silahların terk edilmesi gerekiyor" dedi.

Ogan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonuçları itibarıyla Çözüm Süreci'ni de yakında etkileyecek olan bir seçim sürecinin sona erdiğini söyledi. 

HDP'nin önemli oranda oy alarak 80 vekille Meclis'e girdiğini belirten Ogan, "Fakat biz seçim öncesi gösterilen tavırlardan da uyarılarımızı yapmıştık. Şimdi de görüyoruz ki maalesef bir elinde silah olan yani silahı bir yöntem olarak kullanılmasını meşru ve makul gören bir anlayışın Çözüm Süreci'ne, bu anlayışını terk etmediği müddetçe, tam olarak demokrasinin gereğini yerine getirmediği müddetçe katkısı olamayacak. Aksine zararı olacak. Velev ki daha fazla milletvekili de alsa daha fazla oy da almış olsa, bu süreci zora sokmaktan ve toplumdaki gerilimi arttırmaktan başka bir işe yaramayacak" diye konuştu.

"Çözüm Süreci'nin artık eski haliyle yürümesi mümkün değil. Bir an önce silahların terk edilmesi, bir daha şiddeti meşru ve makul bir yöntem olarak görmediklerini ve görmeyeceklerini ilan etmeleri ve demokratik meşruiyet sınırları içerisinde bir çözüm yoluna açık olduklarını göstermeleri lazım" diyen Ogan, aksi takdirde seçim sonuçlarına göre hiçbir siyasi partinin bu işin sorumluğunu yüklenemeyeceğini, kimsenin bu işin riski altına giremeyeceğini dile getirdi. 

Ogan, "Yani burada HDP'nin, özellikle sorumluluk ondadır, bölge halkı da sorumluğu ona vermiştir, bu sorumluğunu yerine getirmesi gerekir. Örgütün de bir an önce silahlı unsurlarını yurtdışına çıkarması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bu konuda hiçbir ilerlemeyi kamuoyu kabul etmez. Bu riski de hiçbir siyasi parti alamaz" ifadesini kullandı.

- "Çözüm Süreci'ne kendi meselemiz olarak bakmalıyız" 

Ardahan'daki sivil toplum örgütü temsilcileri de Çözüm Süreci kapsamında atılan adımların Doğu Anadolu Bölgesi'nde olumlu karşılık bulduğunu belirtti.

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Kahya, Çözüm Süreci'ne sadece Doğu ve Güneydoğu penceresinden bakmamak gerektiğini, bu sürecin Türkiye'nin geleceği için son derece önemli bir adım olduğunu söyledi.

Çözüm Süreci'nin millet için bir normalleşme ve insan hakları süreci olduğunun altını çizen Kahya, şöyle konuştu:

"Eğer bir sorun ve olumsuzluk varsa bu ancak bu şekilde çözülür, bu şekilde sona erer. Biz de artık bunu istiyoruz. Çözüm Süreci ile birlikte sorunlarımızın çözümünü istiyoruz. İnsanımız için bunu istiyoruz. Bu şahsi bir mesele değil. Çözüm Süreci için birileri elini taşın altına koydu. Bunu inkar edemeyiz ancak yeterli mi? Değil tabii ki. Topyekun bu işe sarılmalıyız. Buna bizim kendi meselemiz olarak bakmamız lazım."

Kahya, Çözüm Süreci ile artık vatandaşların yaylalara, gidilemeyen noktalara gidemediğini belirterek, "Nankörlük etmemek lazım. Doğu ve Güneydoğu'daki potansiyellerimiz değerlendirildi. Bölgeye sermaye ve para geliyor. Sadece Doğu ve Güneydoğu için değil çarpan etkisi Türkiye içindir. Yani Türkiye kazanacak, insanımız kazanacak ve bizler kazanacağız. Bu yola girilmiş, geri dönüşü olmaz" diye konuştu.

Serhat Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Burak Taştan ise insanların huzur, barış, kardeşlik ortamında yaşamak istediğini ve bundan dolayı Çözüm Süreci'nin gerekli olduğunu vurguladı.

Çözüm Süreci'nin devam etmesi halinde herkesin kazanacağını belirten Taştan, "Bölge süreçle birlikte farklı bir noktaya geldi. Her şeyden önce yatırımlar dikkat çekiyor" dedi.

Son Güncelleme: 15.07.2015 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.