27 Ekim 2015 Salı 11:45
Da Vinci ile sesi açılmaya başladı

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bölgede ilk kez "Da Vinci" robotik cerrahi sistemiyle boğazındaki tümörü temizlenen hastanın, ses kısılması sorunu çözüldü.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ozan Kuduban ve ekibi, ismi açıklanmayan 64 yaşındaki ses kısılması sorunu yaşayan bir hastayı, "Da Vinci" adlı robotik cerrahi sistemiyle ameliyat etti.

Robotik cerrahi sistemiyle hastanın sesinin kısılmasına yol açan boğazındaki "parsiyel larenjektomi" adı verilen tümörü başarıyla temizlenerek, hasta sağlığına kavuştu. 

Ameliyatı yapan Kuduban, konuyu ilişkin yaptığı açıklamada, kulak, burun ve boğaz (KBB) hastalıklarında robotik cerrahi kullanımının, diğer dallara göre daha önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Bu ameliyatı insan eli yapamaz. O nedenle beceri ve hassasiyet ile çalışan robot kollarına bağlı enstrümanların üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında hassas kumanda sitemleri kullanarak ameliyatı gerçekleştirdik. Hassas bölgelerde hekimin el titremesi bir takım zorluklara neden olmaktadır. Da Vinci robotik cerrahi sisteminin KBB'de kullanılması bu tür riskleri de ortadan kaldırmıştır. Robotun kollarının titremesi gibi bir ihtimal yok." 

Kuduban, hastanın ameliyat sonrası ve taburcu olduktan sonraki yapılan tetkiklerin temiz çıktığını, yapılan incelemelerde hiçbir sıkıntısının kalmadığının gözlemlendiğini belirtti. 

Son Güncelleme: 27.10.2015 11:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.