18 Kasım 2015 Çarşamba 12:20
Doğu Anadolu Bölgesi Olumlu hava turizme yansıdı

 

Terör örgütünün saldırıları nedeniyle turizmde düşüş yaşanan bölgede seçimin ardından yaşanan olumlu hava, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini yeniden artırdı.

Nemrut Kayak Merkezi ve Nemrut Oteli İşletme Müdürü Faruk Sinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın bölgedeki terör olaylarından dolayı, turizm sektörünün sekteye uğradığını anımsattı.

Yaşanan olaylardan bölgenin tümünün etkilendiğini ve iş yapamaz duruma geldiklerini belirten Sinoğlu, "1 Kasım seçimlerinden sonra bütün bölgede olduğu gibi ilimizde de olumlu bir hava esti. Acentelerin de rezervasyon yapma istekleri, yeniden canlanmaya başladı. İnşallah daha iyi olacak. Önümüzdeki kış sezonu için ümitvarız" dedi.

Kış sezonu için bütün hazırlıkların tamamladığını ifade eden Sinoğlu, karın yağmasıyla kayak tesisini bölge turizminin hizmetine sunacaklarını dile getirdi. Nemrut Kayak Merkezi'nin Türkiye'deki ender pistlerden birine sahip olduğunu dile getiren Sinoğlu, şöyle konuştu:

"Zorluk derecesine göre iki pist hazırlıyoruz. Bütün pisti kullanan bir kayak sever, 8 kilometre yol yapmış oluyor. Ayrıca manzaramız, kışın çok güzel oluyor. Bembeyaz kar örtüsünün altında Van Gölü'nün masmavi görüntüsü, eşsiz bir manzara sunuyor. Doğa harikası Nemrut kalderası ve dağı da ziyaretçilerin ilgi odağı. İnşallah, turizmin canlanmasıyla eski günleri yakalayacağız."

- "Kafilelerle gelmeyi düşünüyorlar"

İCF Turizm Acentesi işletmecilerinden Ferruh Doğan da 7 Haziran seçimlerinden önce kentte turist getirmek için tur programları hazırladıklarını ancak yaşanan olaylar nedeniyle bütün çalışmaların boşa gittiğini anlattı. Turistlerin güvenlik nedeniyle programlarını iptal ettirdiğini aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde özellikle İran pazarıyla bayağı çalışmamız oldu. İranlı turistleri buraya getirmek için tur şirketleriyle anlaşma yaptık. İranlılar genelde Van, Antalya ve İstanbul'u tercih ediyor. Tatvan pazarını da oraya taşımak için çalışmalarda bulunduk ancak malum olaylar yüzünden bütün turlar iptal oldu. Sınır kapıları kapandı. İran ile ticaret durma aşamasına geldi."

Seçimin ardından olumlu bir havanın ülkeyi kapladığını ve sınır kapılarının açılmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Doğan, "Bölgeye turist getirmek için yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç aldık. Buraya kafilelerle gelmeyi düşünüyorlar. Sürecin tekrar başlaması gerekiyor. Çözüm Süreci devam etmediği sürece ilimizde hiçbir etkinlik olmaz. Esnaf, büyük darbe alır. Bunda en büyük yarayı, turizm acenteleri alır" diye konuştu.

-"Turist gelmeyince bu güzellikleri bir anlamı kalmıyor"

Çözüm Süreci dönemindeki yoğunluğun son aylarda durma noktasına geldiğini ifade eden Akdamar Göl Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mesut Avcı ise adaya yolcu taşıyan tekne sahiplerinin borçlarını ödeyemez durumda olduğunu söyledi. 

Avcı, 2015'te diğer yıllarla kıyaslanamayacak düzeyde bir durgunluk yaşadıklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Yolcu sayımızda yüzde 80 düşüş yaşandı. 16 teknemizi sürekli çalıştırarak ziyaretçilere hizmet veriyorduk. Arkadaşlarımız da para kazanıyordu. İnşallah, yeniden ülkemize turist akınları olur ve bizde eski günlerimize ulaşırız. Seçimlerin ardından yaşanan olumlu havanın küçük de olsa yansıması oluyor. Bundan sonra da bunun artarak devam etmesini istiyoruz. Bu, Akdamar bölge için çok önemli. Van'ın en önemli tarihi mekanlarından biri. Turist gelmeyince bu güzellikleri bir anlamı kalmıyor." 

Son Güncelleme: 18.11.2015 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.