17 Mart 2016 Perşembe 15:13
Doğu Ve Güneydoğu'da 'Nevruz' Önlemleri

Yaklaşan nevruz nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından duyurusu yapılan etkinlikler Doğu ve Güneydoğu'da devam eden terör saldırıları nedeniyle endişeye neden olmasının ardından bazı illerde valilikler tarafından bir süre gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, miting, stant açma, çadır kurma ve benzeri etkinlikler yasaklandı.

HDP, DBP ve DTK tarafından daha önce yapılan açıklamada, 17-22 Mart tarihleri arasında nevruz etkinliklerinin düzenleneceğinin açıklanmasının ardından tedbirler alındı.

Terör örgütü PKK'nın kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerinde sürdürerek, il ve ilçelerde çukur kazılması, barikat kurulması, patlayıcı tuzaklanması vatandaşların can güvenliği endişesini artırdı.

- Genelge gönderildi

Güvenlik birimlerine yapılan ihbarlar, provokasyon endişesi, artan terör saldırıları nedeniyle bölgede vatandaşların zarar görmemesi ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tüm bölgede güvenlik önlemleri arttırıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, başarılı terör operasyonlarının ardından, terör örgütlerinin, nevruz kutlamaları sırasında gerçekleştirebileceği muhtemel eylem ve saldırılara karşı alınacak tedbirleri içeren genelge emniyet müdürlüklerine gönderildi.

81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderilen genelgede, son dönemde gerçekleştirilen başarılı terör operasyonları sonrasında nevruz kutlamalarının terör örgütlerince provoke edilme ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilerek, terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı istihbari çalışmalara ağırlık verilmesi istendi.

Genelge üzerine bölgedeki ilgili kurumlar tarafından gerekli önlemler alındı.

- Valilik kararları

Şırnak Valiliğinden, terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar nedeniyle yapılacak olan açık hava toplantıları ve gösteri yürüyüşleri ile düzenlemesi muhtemel nevruz etkinliklerinin, ortaya çıkabilecek herhangi bir provokasyonun engellenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesini önlemek amacıyla uygun şartlar oluşuncaya kadar ikinci bir emre kadar yasaklandığı açıklandı.

Mardin'de ise valilik tarafından son dönemde yaşanan terör olayları ve alınan ihbarlar nedeniyle vatandaşların zarar görmesini engellemek amacıyla 15 Mart'tan itibaren 30 gün boyunca her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, miting, stant açma, çadır kurma ve benzeri etkinliklerin yasaklanmasına karar verildiği duyuruldu.

Bingöl'de 21 Mart nevruz kutlaması kapsamında her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinliklerin 17-18-19-20 Mart tarihlerinde, 21 Mart'ta da yapılacak olan nevruz kutlama etkinliklerinin ise il merkezinde valilik, ilçelerde ise kaymakamlıklarca belirlenen yerler haricinde yapılmasının yasaklandığı belirtildi.

Batman Valiliğinden yapılan açıklamada ise nevruzun, Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada her yıl bahar bayramı olarak kutlandığına vurgu yapılarak, Türkiye'deki kutlamaların da 21 Mart'ta gerçekleştiği belirtildi.

Bu bağlamda 21 Mart günü dışında yapılmak istenen açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca kamu düzeni, genel asayiş ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla izin verilmediği ifade edilen açıklamada, "21 Mart günü için yapılacak müracaatlar ise 2911 sayılı kanun kapsamında değerlendirilecektir. Yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır" ifadesine yer verildi.

- "Provokasyon endişesi"

Van'da yapılması planlanan nevruz etkinliği de provokasyon olabileceği gerekçesiyle yasaklandı, bazı reklam panolarındaki afişler de toplatıldı.

Hakkari ve Muş'un ardından Van'ın kent merkezi ve ilçelerinde de 17-21 Mart tarihleri arasında yapılması planlanan nevruz etkinliklerine izin verilmedi.

Van Nevruz Komitesi, kent merkezinde 19 Mart, Erciş ilçesinde de 20 Mart'ta kutlama yapılacağını duyurmuştu.

- Reklam panolarındaki afişlerin bir kısmı kaldırıldı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Nevruz Komitesi'nce kenttin farklı noktalarında bulunan reklam panolarına asılan afişlerde terör örgütü PKK'nın propagandasının yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Başsavcılık, soruşturma kapsamında söz konusu afişlerin kaldırılması için Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından afişlerde yer alan ifadelerde terör örgütü propagandası yapıldığı gerekçesiyle bazı duyuruların kaldırılmasına karar verdi.

Mahkemenin kararı üzerine Emniyet Müdürlüğü ekipleri, panolardaki afişleri söktü.

- Hakkari ve Muş'ta da izin yok

Hakkari Valiliğince 15 Mart'ta yapılan açıklamada, kentte açık hava toplantısı, gösteri yürüyüşleri ve düzenlenecek nevruz etkinliğinin yürütülen terörle mücadele operasyonları nedeniyle ikinci bir emre kadar yasaklandığı belirtilmişti. Yasağın il merkezi ve tüm ilçelerini kapsadığı aktarılmıştı.

Muş Valiliği de nevruz etkinliklerinin 21 Mart günü dışında ve izin alınmadan yapılması halinde "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu" hükümlerince işlem yapılacağını duyurmuştu.

- "21 Mart dışında izin yok"

Erzurum, Erzincan, Tunceli ve Kars'ta da normal zamanından önce düzenlenmek istenen "nevruz" etkinliklerine, valiliklerce provokasyon olabileceği değerlendirilerek izin verilmedi.

Erzurum Valiliğinden, nevruz etkinliklerinin sadece 21 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilebilmesinin uygun olacağı kararı alındığı, buna uyulmaması halinde Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerince işlem yapılacağı uyarısında bulunuldu.

Erzincan Valiliği ise 17-20 Mart tarihleri yapılan "nevruz" etkinliklerine ilişkin izin verilmeyeceğini açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, il genelinde 17-20 Mart tarihleri arasında nevruz kutlamaları kapsamında stant açma, çadır kurma, basın açıklaması, gösteri yürüyüşleri ve oturma eylemlerinin yasaklandığı bildirildi.

Açıklamada, nevruz kutlamasının 21 Mart'ta valilik tarafından belirlenen yerlerde yapılabileceği kaydedildi.

Tunceli Valiliği de nevruz etkinliklerinin 21 Mart günü dışında ve izin alınmadan yapılması halinde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerince işlem yapılacağı uyarısı yaptı.

Valilikten yapılan açıklamada, Tunceli Nevruz Tertip Komitesi'nin 18 Mart Cuma günü saat 10.00-16.00 saatleri arasında eski Devlet Hastanesinde toplanarak Kışla Meydanı'nda "Nevruz Bayramı" kutlama talebinin, nevruzun birlik ve beraberlik halinde kutlandığı gün olan 21 Mart'tan farklı bir tarihte olması, ayrıca ülkenin son günlerde içerisinde bulunduğu ortam da dikkate alınarak ilgili kanunlar uyarınca uygun görülmediği belirtildi.

Açıklamada, Tunceli Nevruz Tertip Komitesince, şenlikler için nevruz günü olan 21 Mart tarihinde kutlama talebi olması durumunda gerekli kolaylığın sağlanacağı kaydedildi.

- Kars'ta bugün yapılması planlanan etkinliğe izin verilmedi

Kars Valiliğinden, Cumhuriyet Meydanı'nda bazı gruplar tarafından bugün yapılması planlanan "nevruz" etkinliğinin yasaklandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, kentin Cumhuriyet Meydanı miting alanında 17 Mart Perşembe günü 10.00-17.00 saatleri arasında "Yeni Yaşamın Müjdecisi Nevroz" adı altında düzenlenmek istenilen açık hava toplantısı ve bu amaç doğrultusunda kentin muhtelif yerlerinde oluşabilecek toplanmaların yasakladığı belirtilerek, karara uyulmaması halinde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerince işlem yapılacağı uyarısı yapıldı.

Ardahan Valiliğinden ise kentte 21 Mart'ta yapılması planlanan nevruz kutlamalarının, Ankara Kızılay'daki terör saldırısı nedeniyle iptal edildiği açıklandı.

Son Güncelleme: 17.03.2016 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.