12 Şubat 2017 Pazar 11:04
Dördüz'den Sonra İkiz Buzağı Sevindirdi

 Ardahan'da simental ırkı bir ineğin bir süre önce dördüz buzağı doğurduğu işletmede aynı ırk bir başka ineğin ikiz buzağı dünyaya getirdi.

Kent merkezine bağlı Tepesu köyünde besicilik yapan Ayhan Atak'a ait simental ırkı bir ineğin bir süre önce veterinerin müdahalesiyle dördüz buzağı doğurmasının ardından, bu kez aynı ırktan başka bir inek yine veteriner kontrolünde biri dişi diğeri erkek ikiz buzağı doğurdu.

Ayhan Atak'ın ağabeyi Ergin Atak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dördüz buzağının ardından ikiz buzağı sevinci yaşadıklarını belirterek, "İkiz buzağı olduğu için sevinçliyiz, bir o kadar da buruğuz. Çünkü bakımı zorlaştı. Şu anda kardeşimin iki buzağı olması gerekirken 6 buzağı oldu. Sayı fazla dolayısıyla gider de fazla. Ve simental ırkı." diye konuştu.

Atak, buzağıların bakımı ve sağlık giderlerinin kendileri için büyük bir yük olacağını ifade etti.

Daha önce doğan dördüz buzağıların küpeleme çalışmasına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mesut Şimşek de duruma şaşırdıklarını söyledi.

Şimşek, "Bugün gelip küpeleme çalışması yaptık ve yardımcı olmak için işletme sahibinin sorunlarını dinledik. Ancak ikiz buzağı olunca ikinci kez şaşırdık. Aynı işletmede ve bu ırkta hem dördüz hem de ikiz olması bizi hem şaşırttı hem de sevindirdi." dedi.

Şimşek, Ardahan'da aynı işletmede bu şekilde doğumun çok nadir olduğunu, dördüz buzağının ise 10 milyonda bir gerçekleşen doğum olduğunu kaydetti.

Bu ve benzeri durumların besicilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Şimşek, "Bu durum tamamen hayvanın genetik yapısından kaynaklanan bir durum. Diğer doğumları da takip edeceğiz. Bize önemli bir getiri sağlıyor. Bu ve benzeri işletmeler bizi hakikaten mutlu ediyor." dedi.

Şimşek, dördüz ve ikiz buzağıların sağlık durumlarının ise gayet iyi olduğunu bildirdi.

Son Güncelleme: 12.02.2017 11:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.