21 Şubat 2016 Pazar 12:33
Ekmeklerini Çöpten Kazanıyorlar

Geri dönüşüm işçileri, çöpten topladıkları ve geri dönüşümü sağlanan hurda malzemeleri satarak geçimlerini sağlıyor.

Van'da Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi de geri dönüşüm işçilerinin sokakta topladıkları hurda malzemeleri satın alarak çok sayıda kişiye istihdam alanı sağlıyor. Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan AA muhabirine, süt kutularından demir parçalarına, yağ tenekelerinden, plastik ürünlere kadar her şeyin hurda kapsamına girdiğini anlattı.

Çöpe atılan bu malzemelerin hurdacılar sayesinde geri dönüşüme kazandırıldığını belirten Doğan, bu şekilde geri dönüşüm işçilerinin de geçimini sağladığını söyledi.

Kendilerine bağlı 2 bin 300 hurdacı bulunduğunu ifade eden Doğan, şöyle dedi:

"Van genelinde bize bağlı 2 bin 300 hurdacı çalışıyor. Bu da 2 bin 300 aile demektir. Yaklaşık 15-20 bin kişi hurdacılıkla geçimini sağlıyor. Hurdacılar mahalle aralarından, çöplerden, kurumlardan topladıkları hurdaları getirip bize satıyorlar. Böylece geçimlerini hurdacılıkla sağlıyorlar. Bize günde 500 ton hurda getiriliyor. Bu hurdaların burada ayıklanmasını, depolanmasını yapıp geri dönüşüm fabrikalarının bulunduğu İskenderun, Sivas, Gaziantep gibi illere gönderiyoruz. Bu sayede günde 500 ton atık madde ekonomiye yeniden kazandırılıyor."

- "30 yıldır hurdacılık yapıyoruz"

Geri dönüşüm işçisi İkram Oktay da yaklaşık 30 yıldır sabahın erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar çocuklarıyla mahalle aralarında ve çöplerde hurda topladıklarını dile getirdi. Hurdacılıktan günde 20-30 lira kazandığını belirten Oktay, şunları söyledi:

"Yaklaşık 30 yıldır hurdacılık yapıyorum. Ekmeğimi çöpten topladığım hurdalarla kazanıyorum. Çöplerden topladığımız hurdaları hurdacılar sitesine götürüp satıyoruz. Günlük 20-30 lira kazanıyoruz. Allah'a çok şükür geçimimizi sağlıyoruz. Ekmeğimizi hurdadan kazanıyoruz. Çoluk çocuğumuzu bu şekilde geçindiriyoruz. Bütün işimiz gücümüz budur. Geçimimiz çöp işidir. Yaz, kış bu işi yapıyoruz. 6 çocuğum var. 4 çocuğum okula gidiyor. Okul harçlığı olarak günde birer lira veriyorum. Çoluk çocuğumuzu bu şekilde geçindiriyoruz."

- "Hem okula gidiyorum hem de hurdacılık yapıyorum"

17 yaşındaki Serkan Oktayhan ise sabahları okula gittiğini öğleden sonra da hurda toplayarak ailesinin geçimine katkı sağladığını belirtti.

"Kardeşlerime bakıyorum. İş bulamadığım için mecburen bu işi yapıyorum" diyen Oktayhan, "Mahalleleri dolaşıp çöplerden hurda topluyorum. Günlük 15-20 lira kazanıyorum. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Çok şükür geçiniyoruz" ifadesini kullandı.

Eşinden 7 yıl önce ayrıldığını söyleyen Yıldız Çelik de 5 çocuğu olduğunu ve en büyük oğlunun hurdacılık yaparak kardeşlerine baktığını kaydederek, "Hasta olduğum için çalışamıyorum. Büyük oğlum 13 yaşında. Sabah okula gidiyor öğleden sonra da gelip hurda toplamaya gidiyor. Oğlum hurdacılık yaparak bize bakıyor. Ben hurda ile geçimimi sağlıyorum. Bu iş olmasaydı çocuklarıma bakamazdım" diye konuştu.

Son Güncelleme: 21.02.2016 12:57
Anahtar Kelimeler:
VanIşçiHurda
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.