24 Nisan 2015 Cuma 18:31
Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde 'barış ve huzur' için dua etti

VAN  - Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, "Dünya üzerinde barış için çalışan insanlar olduğu kadar, barışı engellemeye çalışan insanlar da var. Biz o insanların da barış, huzur yolunda doğru yolu bulmaları için dua ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin farklı ilerinden Türkiye Ermenileri Patrikliği'ne mensup Ermenilerden oluşan 40 kişilik grup, Van Gölü'nde Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde ülke barışı ve huzuru için dua etti.

Sabah erken saatlerden itibaren Gevaş ilçesindeki iskeleden teknelerle adaya geçen ziyaretçiler, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan'ın yönetiminde dua edip, ilahiler eşliğinde mum yaktı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Anuşyan, yaptığı açıklamada, bugünkü amaçlarının yüzyıllar önce umutsuzluğa acıyla sahne olan Anadolu topraklarının 100 yıl sonra huzura, barışa ve kardeşliğe sahne olması için dua etmek olduğunu söyledi.

İnançlarına göre sadece kendileri için değil ihtiyacı olan herkes için dua ettiklerini dile getiren Anuşyan, "Dünya üzerinde barış için çalışan insanlar olduğu kadar, barışı engellemeye çalışan insanlar da var. Biz o insanların da barış, huzur yolunda doğru yolu bulmaları için dua ediyoruz. Biz buralarda yaşamış, bu topraklara terini karıştırmış, bu bölgede hayatı noktalamış tüm insanlar için gelip, dua ediyoruz. Eğer kendimiz için dua edip başkalarını görmezden gelirsek bizim inancımızda eksiklik var demektir" diye konuştu.

Anuşyan, barış ve huzurun sağlanması, insanların birbirini anlaması ve en önemlisi sevebilmesi için dua ettiklerini ifade etti.

Van'ın manevi anlamda çok değerli olduğunu, bu yüzden Van'da toplandıklarını anlatan Anuşyan, şöyle konuştu:

"Şimdi kelimelerin üzerinde durmadan önce daha önemli bir şeyin üzerinde durmamız gerekiyor. Kelime seçip, kelimelerin detayıyla uğraşmak yerine geçmişte yaşadığımız acıların algılanıp bu acılar üzerine düşünülmesi ve bu acılardan yola çıkarak yeni acılar yaratılmaması çok daha önemli. Hangi kelimeyi kullanırsak kullanalım geçmişte yaşanmış acılar var. Bizim halkımızın yaşadığı bir acı var. Herkes istediği şekilde saygı sınırları çerçevesinde bunları değerlendirir ancak hassas olan kelimelerinin kullanılmaması da bir seçimdir."

Anuşyan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle 95 yıl aradan sonra ilk defa 2010 yılında ibadete açılan Akdamar Kilisesi'nde her yıl eylül aynın ikinci pazarında ayin yaptıklarını hatırlattı.

Ermeniler için Van'da ayin yapmanın ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Anuşyan, şöyle devam etti:

"Her yıl eylül ayında ayin yapıyoruz. Valilik iznine tabi. Biz bu ülkenin asli vatandaşlarıyız. Resmiyet ve prosedürler neyi gerektiriyorsa devlet otoritesi neyi uygun görüyorsa biz onu o şekilde bugüne kadar yaptık. Bugünden sonra da yapacağız. Çok önemli bir mesaj var aslında, bu ülkede yaşayan Ermeni vatandaşların bu ülkenin asli unsurları olduğunun bilinmesini istiyoruz. Biz bu ülkede hiçbir zaman misafir olmadık, bugün de değiliz. yarın da olmayacağız. Biz bu ülkede yaşamaktan mutluyuz. Bu mutluluğu engellemek isteyenler veya bizi misafir olarak görmek isteyenler maalesef hüsrana kapılacaklar. Son zamanlarda bu kullanılan misafir terimi cemaatimizi rahatsız etmiş bulunmaktadır. Bizler misafir değiliz."

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Ermeniler, Akdamar Kilisesi'nde

Son Güncelleme: 24.04.2015 18:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.