21 Ocak 2016 Perşembe 15:18
Erzurum Büyükşehir Belediyesi mutlu ediyor

 Erzurumlu'nun kentinde yaşadığından dolayı mutlu olduğunu ortaya koydu.Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mevlüt Özben, Türkiye'de Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tüm illeri kapsayan ve kısmi analizlere yer veren mutluluk araştırmasından sonra bir ilin ilk kez "kentsel mutluluk araştırması" kapsamında çalışılmasının yapıldığını söyledi.
Özben, araştırma konusunun, kolektif bir varlık olarak kabul edilen kentlerin ve Erzurum'un mutluluğu ya da mutsuzluğuna ilişkin olduğunu ifade etti.
Araştırma deseni oluşturulurken belirli bir kavram sisteminden ve kendilerince oluşturdukları analiz modelinden hareket ettiklerini aktaran Özben, "Bu çerçevede merkez sınırları içerisinde yer alan Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçe sınırları içerisinde 450 kişiyle anket çalışması ve 40 kişi ile de yarı yapılandırılmış sorular eşliğinde derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.
Özben, kolektif bir varlık olarak kabul edilen Erzurum'un mutluluğunu ya da  mutsuzluğunu araştırırken, söz konusu kolektif varlıkla aracısız temas eden Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Erzurumlu olmak, Erzurum Kültürü, Erzurum'un kimliği, Erzurumluların şehir hakkını kullanıp kullanamadığı, Erzurum Büyükşehir Belediye Spor, tüketim ve sosyalleşme, kar ve kar yağışına kadar pek çok değişkeni kentsel mutluluk bağlamında incelediklerini dile getirdi.
- Anket çalışmasındaki değerlendirmeler hakkında ortaya çıkan sonuçlar
Özben, 2013 TÜİK verileri ile mukayese edildiğinde bu verilerin biraz daha üzerinde olacak şekilde Erzurum'un kentsel mutluluk bakımından mutlu bir kent olduğunu sonucuna ulaştıklarını belirtti.
Anket çalışmasının sonuçlarına göre, Büyükşehir Belediye'sinin altyapı, çevre temizliği gibi çalışmaları sonucunda belediyeden memnuniyetin yüzde 90,9 oranıyla önemli bir kesimin şehrin belediyecilik hizmetlerinden memnun olduğunu dile getiren Özben, mevcut belediye başkanı Erzurumluları heyecanlandırıp, kendisinden beklentilerin yüksek olduğunu ve bir görüşmecinin vurguladığı şekliyle "başkan heyecan ve umut veriyor" dediğini söyledi.
Özben, 1 Kasım genel seçimlerindeki siyasi tercihler ile büyükşehir belediyesinden memnuniyeti çaprazladıklarında ilgi çeken sonuç elde ettiklerini vurgulayarak, "Kısmen memnun olanları da toptan reddetmedikleri için memnun olanlara kattığımızda, AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 95,8'i, MHP'ye oy verenlerin yüzde 86'sı, CHP'ye oy verenlerin yüzde 55,6'sı ve HDP'ye oy verenlerin yüzde 40'ı büyükşehir belediyesinden memnun ve kısmen memnun olduklarını ifade etmişlerdir" dedi.
- Erzurumlu olmak
Bir mutluluk sebebi olarak "Erzurumlu olmak" aynı zamanda gurur duyacakları kimlikte sunduğunu öne süren Özben, örneklemde yüzde 12,2'lik bir kesimin Erzurumlu olmaktan gurur duymadığını, Erzurumlu olmanın mutluluk kaynağı olarak görüldüğünü ve görüşmecinin "Tüm Türkiye bizim memleketimiz ama Erzurumlu olmak bir başkadır" ifadesini kullandığını aktardı.
Kar ve kar yağışının mutluluk üzerine etkisi hakkında Özben, şöyle devam etti:
"Çalışmamızda en ilgi çekici sonuçlara kar ve kar yağışı ile ilgili sorularımıza verilen cevaplarda karşılaştık. Yüzde 62,1'lik kesim kar yağışından ve karlı havadan mutlu olmaktadır. Buna göre kar, kar yağışı ve karlı Erzurum manzaraları kentsel mutluluğu artıran faktörlerden biri. Görüştüğümüz kişiler Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki tanıdıklarının da kar yağışı veya manzaralarını içeren fotoğraf ve videoları kendilerinden talep ettiklerini ifade ediyorlar."
- Güvenlik ve dindarlık 
Özben, güvenlik ve dindarlık faktörlerinin kentin mutluluk üzerindeki etkilerinde, sonuçların dikkat çektiğine değindi.
Örneklemin dağılımı hakkında Özben, şunları dile getirdi:
"Ankete katılanların yüzde 70,7'sinin doğrudan, yüzde 14,9'unun ise kısmen Erzurum'un güvenliğinden mutluluk duyduğu görülmektedir. Günümüz dünyasında kentler değerlendirilirken en başa yazılan kriterlerden biri olan güvenlikle ilgili olarak çıkan sonuç, Erzurum güvenli bir kent olduğu. Dindarlık oranlarına baktığımızda yüzde 72'sinin kendisini dindar, yüzde 24,9'unun kısmen dindar olmak üzere dolayımlı olarak  yüzde 96,9'unun kendisini bir şekilde dindar olarak tanımladığı görülmektedir. Erzurum ile özdeşleştirilen dindarlık ve bu bağlamda Alvarlı Efe'nin dile getirdiği kilidi mülki İslam'ın misyonunu Erzurumlular gönülden benimsemiş durumdalar. Erzurumluları kentin bu özellikleri ve üstlendikleri misyon da fazlasıyla memnun ediyor."
Özben, yapılan anket çalışması sonucu hakkında genel olarak, "Bir kent, içinde yaşayanların içinden geçtikleri hayati süreci de kapsar ve biz bu çalışmamızda tam da bu süreci çalıştık. Ulaştığımız sonuç, söz konusu sürecin belirli oranlarda mutlu bir biçimde deneyimlendiği olmuştur. Bu veriler ışığında diyebiliriz ki kentsel mutluluk bakımından Erzurum mutlu bir kenttir" ifadelerini kullandı.
Anket çalışmasında, Özben'in yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Cengiz Kılıç ve araştırma görevlisi Sait Gülsoy da yer aldı.Çalışmada, ankete katılanların yüzde 61,8'i 16-35, yüzde 30,2'si 36-55 ve yüzde 8'i de 55 yaşın üzerinde.Ankete katılanların yüzde 51'6 kadın, yüzde 48,4 erkek. Yine katılımcıların yüzde 2,7'si okula gitmemiş, yüzde 16'sı ilkokul, yüzde 14,7'si ortaokul, yüzde 35,3'ü lise, yüzde 4,9'u yüksekokul, yüzde 22,2'si lisans ve yüzde 4,2'si ise lisansüstü mezun olduğu bildirildi.Katılımcıların yüzde 27,4 memur, yüzde 24,4 özel sektör/esnaf, yüzde 2 işçi, yüzde 2,9 emekli, yüzde 20,4 ev hanımı ve yüzde 22,9'u da işsiz olduğu belirtildi.

Son Güncelleme: 21.01.2016 15:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.