14 Şubat 2016 Pazar 21:53
Erzurum Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sarı

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "UNESCO kültür mirası çerçevesine alınmış olan (Hevsel) bahçeleri ve Sur'un kendisi bizim de çalışmalarımızla bütün dünyaya inşallah kazandırılacak. Bunun benzeri çalışmalar sadece Sur'da değil bütün Türkiye'de yapılacak" dedi.

Sarı, partisinin Erzurum İl Başkanlığını ziyaret ederek, kadın kolları üyeleriyle bir araya geldi.

Kadın kollarına hitaben yaptığı konuşmada, terör örgütünün saldırılarıyla tahrip olan Şırnak'ın Silopi ve Cizre ile operasyonların devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Sarı, Silopi'deki standart kentsel dönüşüm çalışmalarının ana şemasının belirlendiğini belirti.

Bu çalışmalar kapsamında, önce liste alan tespiti, ardından konut adetlerinin tespit edileceğini, görüşme, uzlaşma veya kamulaştırma yoluyla vatandaşlarla anlaşılacağını ve bununla eş zamanlı olarak rezerv alanı tespitleri yapılarak, belediye başkanlığı, TOKİ ve bakanlıkları eliyle burada yeni konut alanları inşa edileceğini anlatan Sarı, daha sonra vatandaşların buralara aktarılacağını söyledi.

Sarı, Cizre'de de benzer bir çalışmanın yapılacağını ancak yapısı nedeniyle Sur'da farklı çalışmayı gerekli kıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sur, özel bir çalışma isteyen bir alan. Sur için kentsel sit alan ilan edilmiş ve koruma imar planı yapılmış bir bölge. Burada 'kentsel dönüşüm' ifade ediliyorsa yanlış ediliyordur. Bu ağız alışkanlığından kullanılıyor olabilir ama biz burada inşa ve ihya çalışması yapacağız. Sur'un yeniden inşa edilmesi, bölgenin yeniden ihya edilmesi çalışması. Buradaki çalışma kapsamında, bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak. Oradaki yaşamın, Sur ve Diyarbakır'ın mahalle kültürünün ve geleneksel kültürünün canlanmasını sağlayacağız. Sur'un özelliği kapalı bir alan olması, yani her tarafı duvarlarla çevrili olması. Kapalı bir alan içerisinde düşündüğümüz bu bölgenin içinde tescilli yapıların yeniden restorasyonu ve mekanların kazandırılması için genel bir çalışmamız olacak."

- "Sur içinde yüksek yapılara izin verilmeyecek"

Sur ile ilgili gündeme gelen ve herkesin kafasını karıştıran bir konuyu da netliğe kavuşturmak istediğini ifade eden Sarı, Sur içinde kentsel alan ilan edilmiş bölgede, kesinlikle toplu konut mantığında bir yapılaşmaya izin vermeyeceklerini belirtti.

Sarı, burada asla yüksek yapıların yapılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sur içinde kat yüksekliği, koruma imar planı çerçevesinde belirlenmiştir. Zemin+1 kat, zemin+2 kat ve en fazla iş yeri mantığıyla zemin+3 kat olarak belirlenmiştir. Bu imar planı çerçevesinde Sur'un içindeki kat yüksekliği, Sur'un yüksekliğini aşamaz. Bu çalışmalar, inanıyorum ki Sur'un mirasının ortaya çıkması, kültür mirasını, mimari dokusunun, tarihi dokusunun ortaya çıkması için bir başlangıç olacak. Biz böylelikle Sur'u, hem Diyarbakırımıza hem bölgemize hem Türkiyemize hem de bütün dünyaya kazandırmış olacağız. UNESCO kültür mirası çerçevesine alınmış olan (Hevsel) bahçeleri ve Sur'un kendisi bizim de çalışmalarımızla bütün dünyaya inşallah kazandırılacak. Bunun benzeri çalışmalar sadece Sur'da değil bütün Türkiye'de yapılacak."

Bakan Sarı, AK Parti İl Başkanlığı'nın ardından Müceldili Konağı'na geçerek, ildeki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Son Güncelleme: 15.02.2016 11:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.