15 Ocak 2016 Cuma 11:17
Erzurum'da 1001 Hatim Gelenek

 Erzurum'da, yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olan ve "Pir Ali Baba" tarafından başlatılan "1001 Hatim" geleneği bu yıl 15 Ocak cuma günü yapılacak hatim duasıyla son bulacak.

Pir Ali Baba tarafından başlatılan gelenek, Birinci Dünya Savaşı yıllarında aksamasına rağmen, daha sonra tekrar yaşatılmaya başlanarak bugüne kadar sürdürüldü.

Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hatim duası öncesinde düzenlendiği basın toplantısında, Erzurum'un tarihi ile herkeste iz bırakan bir şehir olduğu ifade etti.

Bir yılı ibadetle tamamlayıp yeni yıla aynı duygu ve düşüncelerle girilmesinin önemine değinen Sekmen, geçmişi rahmetle yad ederken geleceği daha güzel bir şekilde inşa etmek gerektiğini söyledi.

Geçen yıl okunan hatim sayısının 28 bin üzerinde olduğunu vurgulayan Sekmen, "Bu senede Ulu Camide cuma namazı öncesinde gerçekleşecek programda Erzurumlu ünlü hafızlar katılacak ve Kur'an tilavetinin ardından hatimlerin duası yapılacak. Okunan otuz bine yakın hatimin İslam aleminin birliğine ve dirliğine vesile olması için dua edilecek" dedi.

Sekmen, her yıl artarak devam eden geleneğin seneye daha kapsamlı olacağını belirterek, "Bu geleneği sadece Erzurum'da değil ulusal ve uluslararası düzeyde Kur'an'ın mana ve hikmetine vurgu yapmak için il ve ilçelerimizde konferanslar, paneller ve yarışmalar düzenleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Toplantıya, Belediye Başkanı Sekmen, İl Müftü Vekili Celal Büyük, İlahiyat Fakültesi Dekanı Davut Yaylalı, STK temsilcileri katıldı.

Son Güncelleme: 15.01.2016 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.