18 Ocak 2016 Pazartesi 19:43
Erzurum'da Akıllı Telefonlar Çocukları Susturmasın

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı ve Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin çocuklara, ağlamaması için cep telefonu ve akıllı teknolojik cihazlar verdiğini, bunun çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engellediğini söyledi.

Öztürk,aileler tarafından çocuklara erken yaşta verilen cep telefonu ve akıllı cihazların adeta "susturucu" amaçlı kullanıldığını ifade etti.

Ağlayan çocukları susturmak için onlara akıllı cihaz vermenin, televizyondan müzik dinletmenin veya görüntü izletmenin yanlış olduğunu belirten Öztürk, "Bu durumda daha bebeklik döneminden itibaren 1,5-2 yaşında bir çocuk ekranla karşılaşmış oluyor. Çocuklar ekranlarda sadece görüntüleri algılar ve o görüntülerle müziği birleştirir. Bu senkronizasyon küçük yaştaki çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engeller" diye konuştu.

Çocukların akıllı cihazlar başta olmak üzere bütün ekranlardan korunması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta, erken dönemde ekranla karşılaşan ve ekrana bağlı olan çocuklarda sosyal gelişim bozuklukları hem de dil gelişim bozuklukları olur ki bu çok önemli bir şeydir. O nedenle çocukların özelikle 4-5 yaşına kadar bu anlamda mutlaka korunmaları gerekir."

Çocukları teknolojik ürünlerden tamamen mahrum etmenin de yanlış olduğunu ifade eden Öztürk, ebeveynlerin belirleyici rol üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Öztürk, çocuklara basit, kısa süreli birtakım şeylerin aileleri tarafından kontrollü bir şekilde seyrettirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mutlaka çocukların yanında siz olacaksınız. O görüntülere siz yorum yapacaksınız ama istediğimiz, çocuklar doğal ortamlarında, yani oyuncaklarıyla, arkadaşlarıyla, bir grupla oynayarak hayal dünyalarını kendileri oluşturarak bir şeyler yapsınlar. Sıkıntı şurada; çocuk hayal kurarak gelişir ama bilgisayarlar oyunları, akıllı cihazlar çocuklara kendi hayallerini dikte ettirir. Bu da çok önemli bir farktır. Çocuğa o zaman siz hayal kurduruyor, sınırlarını siz koyuyorsunuz. Biz istiyoruz ki çocuk, kendi hayalini ve sınırlarını kendi belirlesin kendi kursun. Teknolojiyi hayatımızdan çıkaramıyoruz. Bir şekilde teknolojinin bize kolaylık sağlığını biliyoruz. Bu çocuklarımız için de geçerli ama çocuklarımıza teknoloji ile tanıştıkları ilk dönemden itibaren mutlaka bu teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda sınırları oluşturmamız ve bu sınırları uygulamamız gerekiyor. Sınırsız kullanım tehlikelidir."

Son Güncelleme: 18.01.2016 19:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.