13 Mart 2016 Pazar 12:58
Erzurum'da Çocuğun Dil Gelişimini Televizyona Bırakmayın

 Televizyonun çocukların dil gelişimini olumsuz etkilediği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı ve Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda konuşma becerisi ve dil gelişiminin, başta anne olmak üzere etraftaki konuşmaları beyne kayıt yoluyla gerçekleştiğini belirtti.

Çocukların 1,5 ila 2,5 yaşlarında konuşmaya başladığını ve bu dönemin çok önemli olduğunu ifade eden Kemaloğlu, konuşma açısından zengin bir ortamda büyüyen çocukların daha çabuk kendilerini anlatır hale geldiğini söyledi.

Prof. Kemaloğlu, çocuklarda konuşma becerisi ve dil gelişiminde ailelerin yaptıkları en büyük yanlışın, çocuğun bu gelişim döneminde, onun etraftaki konuşmaları rahatça duymasını engelleyecek şekilde televizyonu açık bırakmaları olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Anne baba ister haber seyrediyor olsun, ister film, isterse herhangi bir eğlence programı, arka planda bu kanalın yaratacağı 25-30 desibellik gürültü çocuğun ebeveynlerinin ağzından çıkan sözleri duymasını engelliyor. Çocuk, ebeveynlerin ağzından çıkan sözlerle konuşmayı öğreniyor. Anne, babanın doğrudan çocukla konuşuyor olması şart değil. Çocuklar, evdeki bireylerin birbirleriyle konuşması sırasında da pek çok kelimeyi yakalıyor, öğreniyor ama arka plandaki televizyon sesi bunu engelliyor."

- "Sesini kısmak yetmez"

Ebeveynlerin, sesini kısmalarının bile televizyonun dil gelişimindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yetmeyeceği uyarısında bulunan Prof. Kemaloğlu, bunun için evde televizyon izlenmesinin belli saatlerle kısıtlanması, onun dışındaki zamanlarda tümüyle kapalı tutulması tavsiyesinde bulundu.

Kemaloğlu, bebeklerin etrafı dinleyerek kelimeleri, kelime kalıplarını ve olaylarda söylenen sözleri birleştirme yeteneği kazandığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Televizyon çocuğun dikkatini dağıtıyor. Çocuk, anne babayı bırakıp görüntüye dikkatini veriyor. Televizyondan uzak durmak elbette zor ama evde televizyonu belli saatler dışında açmamak en güzeli. 'Zaten seyretmiyoruz, arkada hafif bir ses oluyor, biz çocukla oynuyoruz' bahanedir. Çocuk arka planda o sesi duyar. Arka planda sürekli açık duran bir televizyon en yanlışı. En azından belli saatler oluşturup onun dışındaki saatlerde çocuğun rahatça oynayabileceği ve evin içindeki konuşmaları takip edecek şekilde tutmak gerekir. Çocuğunuzun dil gelişimini televizyona bırakmayın."

 

 

Son Güncelleme: 13.03.2016 15:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.