25 Kasım 2016 Cuma 14:28
Erzurum'da Halep için Basın Açıklamasına Polis Engeli

Hafta başında faaliyet dilekçesini Rektörlüğe ileten grup sözcüsü, açıklama tarihi ve yerini 24 Kasım Perşembe olarak ilettiği halde aradan geçen zamana rağmen Rektörlük yetkililerince basın açıklaması yapılamayacağına dair herhangi bir geri bildirimde bulunulmamıştır. 

Basın açıklamasının yapılacağı günden bir önceki akşam grup sözcüsü Suat Yıldız, Polis tarafından telefonla aranarak, basın açıklaması veya herhangi bir gösteriye izin verilmeyeceğini, faaliyetin iptal edilerek duyurulması gerektiğini, aksi taktirde müdahale yapılacağını iletmiştir.

Yıldız, buu engellemenin gerekçesini sorduğunda polis; Üniversitede yapılacak olan Öğrenci Konseyi seçimleri münasebetiyle son bir hafta içinde yaşanan bazı kavgaları gerekçe gösterip, Konsey seçimlerinin bitimine kadar hiçbir açıklama ve faaliyete izin verilmediğini, ortamın gergin olduğunu, OHAL gerekçesiyle faaliyetlerine izin verilmeyen bazı ülkücü grupların Rektör Beyin arabasını tekmelediklerini vb. gerekçeler ileri sürmüştür.

Polisin izahatına binaen grup temsilcisi Suat Yıldız, gerekli izahatı yapma makamının polis olmadığını, resmi olarak basın açıklaması yapmaya izin verilmediğini bizzat Rektörlük yetkililerinin izah etmesi gerektiğini, bu yüzden de daha önce defalarca yaptığımız gibi makul ve meşru haklarımız için söz konusu tarihte ve yerde toplanılacağını polise iletmiştir. Ayrıca polisin aracılık teklifine binaen yapılması düşünülen basın açıklaması metni emaille gönderilmiş, ve buna rağmen Rektörlüğün polise “kesinlikle toplanmaya izin vermeyeceksiniz” dediği, bu defa Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması bahane edilerek, yine polis aracılığıyla Yıldız’a geri bildirilmiştir.

Tüm uyarı ve ikazlara rağmen Müslüman öğrenciler bugün belirlenen saatte ve yerde toplanmışlardır.  Aynı saatte alanda hazır bulunan polis ekipleri pankartların kesinlikle açtırılmayacağını, toplantı yapılmasına izin verilmeyeceğini bu defa meydanda bulunan öğrenciler adına grup temsilcisine ihtar ederek, topluluğun sessiz sedasız dağılmalarını söylemesi için grup temsilcilerine ikazda bulunmuştur.

Polis komiseri ve grup adına konuşan öğrenciler arasında yaşanan diyalog sonucunda grup temsilcileri, bu kadar hazırlıktan sonra, bu kadar insanı topladıktan sonra sessiz sedasız dağılamayacaklarını, Halep katliamına tepki vermenin suç sayılamayacağını, muhatabımızın polis değil Rektörlük yetkilileri olduğunu, Rektörlük yetkililerinin böylesine haklı bir eylemi engelleme çabasının OHAL’den değil keyfi, pasif memur işgüzarlığından kaynaklandığını, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın bile “OHAL hayatın normal akışına karşı değil bizim kendimize yönelik bir uygulamadır” dediğini polise hatırlatmışlardır.  Öğrenci temsilcileri polise, suçlular gibi sessiz sedasız dağılmayacaklarını, ama arbede çıkması istenmiyorsa o halde topluluğa en azından neden izin verilmediğinin gerekçelerini öğrenci temsilcilerinin izah etme hakları bulunduğunu söylemiştir.

Yapılan görüşmelerden sonra kısaca açıklama yapılmasına ikna olan polis gruba müdahale etmeyip, grup adına söz konusu durumu topluluğa izah etmek üzere Zafer Fatih Ergat’ın izahına müdahale etmemiştir.

Ergat, topluluğa hitaben, “bugün burada Rusya ve Esed katillerinin ölüm yağdırdığı Halep’li ve Suriyeli Müslüman kardeşleri için toplanmak istediklerini, bu niyetle hazırlık yapıp hem kamuoyunu bilinçlendirmek hem de Suriyeli kardeşlerine dualarla destek olmak istediklerini söyledi. Fakat tüm bu çabaya rağmen Üniversite yönetiminin bizi sorumsuzca Polisle karşı karşıya getiren yasağıyla karşılaştıklarını ve buna bir anlam veremediklerini söyledi. Ergat, bir hafta önce söz konusu faaliyetimizi bildirdiğimiz halde Rektörlük yetkilileri tarafından bize resmi bir dönüş yapılmadığını, basın açıklamasına izin verilmediğini polis ağzından öğrenmek zorunda kalışlarının bile aslında ciddiyetsizlik olduğunu, OHAL veya Öğrenci Konseyi Seçimleri’nin Halep katliamına dur demekle ne alakası olduğunu anlayamadıklarını ifade etti.

Ergat, topluluğa hitaben, biz solcu şebbihalar gibi olay istemesek de, bu konuyla alakalı olarak gerekli görüşmeleri yapmaya çalışacağız ve en kısa zamanda bu yanlışı düzeltip tekrar buraya gelerek toplanacağız dedi. Şayet böyle keyfi engellemeler devam ederse biz de kardeşlerimiz için gerekli olan haklı tepkimizi izin olmasa da kendi bildiğimiz şekillerde vermeye devam edeceğiz dedi. Topluluğa meydana gelip şahitlik görevlerini yerine getirdikleri için teşekkür eden Ergat konuşmasını sonlandırdı.

Dağılmadan önce tekbir getiren topluluk bir müddet sonra olaysız dağıldı.

 

erzurumda-halep-icin-basin-aciklamasina-polis-eengeli.jpgerzurumda-halep-icin-basin-aciklamasina-polis-eengeli-001.jpgerzurumda-halep-icin-basin-aciklamasina-polis-eengeli-002.jpgerzurumda-halep-icin-basin-aciklamasina-polis-eengeli-003.jpg

Son Güncelleme: 25.11.2016 14:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.