26 Ocak 2016 Salı 16:18
Erzurum'da Kkka Soruşturmasında Haksız İşten Çıkarma İddiası

 Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit, laboratuvarda görevli sağlık personeli Recep Tepe'nin, geçen yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, iki çalışanın "hastane yönetimi aleyhinde ifade verdikleri gerekçesiyle işten çıkarıldığı" iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Becit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının mayıs ayında Oltu'dan tarım ilacı zehirlenmesi şüphesiyle sevk edilen hastaya, belirtilerinin aynı olması nedeniyle KKKA için de tahlil uygulandığını ancak sonuçları gelmeden bu kişinin vefat ettiğini anlattı.

Söz konusu kişide KKKA hastalığı bulunduğunun anlaşılması üzerine acil servis ve yoğun bakım çalışanlarının takibe alındığını, acil serviste çalışan 4 kişinin bulaş tespit edilmesi üzerine kontrol altında tutulduğunu belirten Becit, laboratuvar çalışanlarında ise bulaşa rastlanmadığını ancak bu birimde görevli Recep Tepe'nin bir hafta sonra rahatsızlanarak yaşamını yitirdiğini söyledi.

Becit, bunun üzerine açılan soruşturmada, iddiaya konu iki laboratuvar çalışanının, "koruyucu malzeme eksikliği bulunduğu" yönünde ifade verdiğini ancak bunun doğru olmadığını dile getirerek, "Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi, bin 500 yataklı bir hastane ve burada günde ortalama 200 hasta ameliyat ediliyor. İddia edildiği gibi maskenin, eldivenin olmaması mümkün mü? Hastanede 3 bin kişi çalışıyor. Hastanenin malzemeleri tamdır. Çalışanlar kendi tedbirlerini almak zorundadır. Malzeme eksiği yok, gerekli eğitimler de verildi" diye konuştu.

Tepe'nin ölümünden sonra hastaneye kesilen idari para cezasının, müfettişlerce yapılan incelemenin ardından tutulan tutanak ile düzenlenen raporun uyuşmamasından kaynaklandığını, buna karşı da dava açıldığını anımsatan Becit, şunları kaydetti:

"Neden işçilere 'ifadenizi değiştirin' diyeyim ki? Bu benim şahsi işim değil. Bir yanlışlık varsa burası kamu kurumu, devlet kendine ceza kesecek. Ben böyle bir şey söyleyip neden kendimi ortaya atayım ki? İşçilerin işten çıkarıldığı doğru değil. Bu adam 10 yıldır laboratuvarda taşeron firmada çalışmış. En son, çalıştığımız firma yılda 3 aylık dönemler halinde iş veriyor ve sözleşme 3'er aylık uzatılıyordu. Son 3 aylık süreleri dolunca ikisi bu iddiaların sahibi olmak üzere 5 kişi açıkta kaldı. Herkesi bir yere yerleştirirken bu kişilerin açıkta kalması konusunda da inisiyatif kullanmadık. Bu arkadaşlar işten çıkarılmadı, sözleşme süresi doldu ve yeni bir sözleşme yapılmadı."

Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde bir hastadan KKKA bulaşan laboratuvar çalışanı Recep Tepe de hayatını kaybetmiş, yürütülen soruşturmada, hastaneye idari para cezası uygulanmıştı. 2015 yıl sonunda sözleşmeleri yenilenmeyen taşeron firmada görevli iki laboratuvar çalışanı, "Hastane yönetimi aleyhindeki ifadelerini değiştirmedikleri için işten çıkarıldıklarını" iddia etmişti.

Son Güncelleme: 26.01.2016 22:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.