14 Mart 2016 Pazartesi 11:28
Erzurum'da Organ Nakliyle 62 Hasta Hayata Tutundu

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde geçen yıl yapılan karaciğer ve böbrek nakilleriyle 62 hasta sağlığına kavuştu.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakil anlamında başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Organ bekleyen hastaların bazılarının kadavra, bazılarının ise canlı vericiden yapılan nakillerle sağlığına kavuştuğunu belirten Öztürk, "2015 yılında toplam 62 nakil yapıldı. Bunlardan 32'si karaciğer, 30'u böbrek nakli. Bir önceki seneye yakın bir performans yakaladık. Bu, bizim için önemliydi" dedi.

Merkezlerinde organ naklinin her sene arttığını vurgulayan Öztürk, "Bu yıl da sene başından beri yani son iki ay içerisinde toplam 15 nakil yapıldı. Bunlardan 8'i karaciğer, 7'si böbrek nakli. Yaklaşık şu an da 500 civarında böbrek bekleyen ve 90 civarında karaciğer bekleyen hastamız var. Genel olarak bakıldığında merkezimizde bugüne kadar 278 böbrek nakli, 185 karaciğer nakli yapılmış" diye konuştu.

- "Organ bağışında Avrupa'nın çok gerisindeyiz"

Organ bağışının kadavra ve canlı vericiden olmak üzere iki şekilde yapıldığını belirten Öztürk, Türkiye'de kadavradan yeterli bağış olmadığı için canlı vericili karaciğer ve böbrek naklinin dünya ülkelerine göre çok fazla yapıldığına işaret etti.

Öztürk, batı ülkelerinde karaciğer ve böbrek nakillerinin ağırlıklı olarak kadavra vericiden yapılmasına karşın Türkiye'de bu durumun tam tersi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunun iki sebebi var. Birincisi, organ bağışının yeterli seviyede olmaması. İkinci neden ise Türkiye'de insanların aile bağları çok güçlü. İnsanlar rahatlıkla yakınlarına karaciğerinin bir kısmını veya böbreğini bağışlayabiliyor. Canlı vericili nakil noktasında ülkemizdeki sağlık ekibi çok tecrübeli. Hala daha yeterli miktarda organ bağışı yok. Organ bağışının bu düzeyinin düşük olmasının sebebi, yeterli toplumsal bilinç oluşmaması. İnsanların organ bağışına bakış açısı henüz tam olarak netleşmiş değil."

Yapılan çalışmalarla kadavradan bağışın Türkiye'de de arttırıldığını ama bunun yeterli olmadığını dile getiren Öztürk, yıllar önce Türkiye'de milyon nüfus başına 2 civarında olan organ bağışı sayısının, şu anda 5,6'ya çıktığını, Avrupa'da bu rakamın, milyon nüfus başına 10 olarak göründüğünü vurguladı.

 

Son Güncelleme: 14.03.2016 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.