22 Mart 2016 Salı 11:18
Erzurum'da Otizmli Çocuklar Doğada Sosyalleşiyor

Erzurum'da Palandöken Otizm Derneği ile Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü, hazırladıkları sosyal sorumluluk projesiyle otizmlilerin yaşadığı en önemli sorun olan sosyalleşememenin doğada yapılan etkinliklerle aşılması için çalışma başlattı.

Otizmli çocukların rehabilitasyonu ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Palandöken Otizm Derneği ile Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü, ortaklaşa hayata geçirdikleri projeyle otizmli çocukların eğitimi ve rehabilitasyonunda doğaya açıldı.

Aileleriyle katıldıkları proje kapsamında, yaşları 6 ila 16 arasında değişen 30 otizmli çocuk, kuşlar için hazırlanmış ahşap yuvaları parmaklarıyla boyadı. Daha sonra sakin şehir seçilen Uzundere ilçesinde doğa yürüyüşüne çıkan çocuklar, hazırladıkları kuş yuvalarını Zuğar Boğazı mevkisinde ağaçlara yerleştirdi.

- "Canlıların farkına varmalarını sağladık"

Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otizmli çocukların birlikte hareket etmelerinin sosyalleşmeleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

Bu amaçla çeşitli etkinlik ve sosyal projeler yaparak otizmli çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını dile getiren Yaşarbaş, otizmli çocukların doğa faaliyetlerinde bulunmasının vücuttaki toksinlerin ve fazla enerjinin atılması yönünden de faydalı olduğunu belirtti.

Yaşarbaş, doğayla iç içe yaptıkları çalışmayla çocukların doğadaki canlıları farkederek duygu ve ifadeleri daha iyi anlayabileceklerine dikkati çekerek "Çocuklarımızla bol oksijenli doğada yürüyüş yaparak hem vücut sağlıklarını koruduk hem de canlıların farkına varmalarını sağladık. Çocuklarımız bu projede kuş türerini ve sayısını korumak için yuvalar yerleştirerek sorumluluk sahibi oldular." dedi.

- "Doğanın insan üzerindeki olumlu etkilerinden otistik çocuklar da faydalansın istedik"

Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Başkanı Çetin Bayram ise projeyle doğanın insan üzerindeki olumlu rehabilite etkisinden otizmli çocukların da yararlanmasını sağladıklarını aktardı.

Otizmin bir eksiklik değil farklılık olduğunu, projeyle buna da dikkat çekmek istediklerini dile getiren Bayram, "Kulüp olarak otistik çocuklar için doğada ne yapabiliriz diye düşündük ve otizme dikkat çekmek, toplumda farkındalık yaratmak için otistik çocukların doğada rehabilite edilmesi adına Palandöken Otizm Derneği ile projeyi başlattık. Doğanın insan üzerindeki olumlu etkilerinden otistik çocuklar da faydalansın istedik." diye konuştu.

Bayram, yaptıkları etkinlikle hem sakin şehir seçilen Uzundere ilçesinin Zuğar Boğazı mevkisindeki kuşların yaşamlarına hem de otizmli çocukların sosyalleşmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

- Aileler ve çocukları mutlu oldu

Palandöken Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Demir ise proje kapsamında çocukların doğayla iç içe olma fırsatı bulduğuna işaret ederek "Uzundere ilçesindeki ormanlık alanda kuş çeşitliliğini korumak için çocuklarımızla yuvalar yaptık. Çocuklarımız bu yuvaları aileleriyle birlikte boyadı. Hem temiz havayı teneffüs ettik hem de kuşlar için yuvalar yerleştirdik. Etkinlik çok iyi geldi. Aileler ve çocuklarımız çok mutlu oldu." diye konuştu

Etkinliğe katılan otizmli çocuğu ile katılan Nazan Demirdağ da etkinliğin hem çocuklara hem de kendilerine çok iyi geldiğini ifade etti.

Velilerden Ayten Dağ da etkinliğe katılmaktan dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti.

Son Güncelleme: 22.03.2016 14:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.