30 Mart 2016 Çarşamba 17:08
Erzurum'daki Daeş, El Kaide, El Nusra Davası Başladı

Erzurum'da, terör örgütleri DAEŞ, El Kaide ve El Nusra'ya üye oldukları iddiasıyla haklarında 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açılan 10'u tutuklu 19 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdulkadir Şimşek, Yunus Dinçkan, Kubilay Erçel, Yahya Demir, Rıfat Esen, Ahmet Çelebi, Muhammed Emre Eser, Ercan Boztaş, Adem ve Emrah Araci, tutuksuz yargılanan Fuat Karademir, Mustafa Nurullah Çekiç, Orhan Polat, Muhammed İşler, Samet Çanğa, Murat Akkuş ve Alibey Tursun ile avukatları katıldı.

Kimlik tespiti yapılmasının ardından iddianame okunarak, katılan sanıkların savunmaları alındı.

Tutuklu sanıklardan Adem Araci, iddianamede bahsi geçen terör örgütü El Kaide'nin adını sadece basından duyduğunu, üye olmadığını, evindeki aramada da bu yönde en ufak bir delil bulunamadığını savundu.

Örgütün stratejisini savcılığın iddianamesinden öğrendiğini ve örgütün yaptıklarını kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Araci, telefon kayıtlarında ne tür bir örgütsel konuşmanın yer aldığını bilmediğini, bu yönde iddianamede de bir bilgiye rastlamadığını söyledi.

Araci, Suriye'ye illegal yollardan insani yardım paketleri götürmek için gittiğini, bunu da emniyetteki ifadesinde beyan ettiğini dile getirerek, "Oradaki insanların o hallerini görseydiler eminim ki Savcı Bey de giderdi. Savaşmak için gitsem veya örgütle bağlantım olsa bunu ifademde neden söyleyeyim." dedi.

Abdulkadir Şimşek ise 50 yaşında olduğunu ve 35 sene bu devlete bir gün dahi geciktirmeden vergisini ödediğini ifade etti.

İddianamede, "örgüt üyelerine silahlı eğitim verdiğinin" kanıtı olarak sunulan fotoğrafta görülen kişilerin kiracısı, silahın da vahşi hayvanlardan korunmak için bulundurduğu ruhsatlı tüfeği olduğunu beyan eden Şimşek, şu savunmayı yaptı:

"İki evim bir de tüfeğim var. Bulundurma sebebim ise vahşi hayvan tehlikesinden dolayıdır. Fotoğrafta görülen arkadaşlar kiracımdır, köyüme ziyarete geldiler ve tüfeği görünce fotoğraf çekmek istediler. Toplam 5 el ateş edilen bir tüfektir. Silahlı eğitim vermekle suçlanıyorum. İşten ayrılma nedenim gözümden ameliyat olmamdır. Gözümün önünü zor görürken eğitim verme olanağım yoktur."

Ahmet Çelebi de örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmediğini, arandığını duyunca kaçma imkanı varken gidip teslim olduğunu, ele geçirildiği belirtilen video kayıtlarının Youtube gibi kanallarda herkesin ulaşımına açık görüntüler olduğunu anlattı.

Tutuksuz sanıklardan Alibey Tursun da örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmediğini kaydetti. Tursun, sadece PKK'ya karşı düşmanlık yapan kişilerle konuşmalarının ve onların PKK ve PYD'yi vuran eylemlerine karşı sosyal medyada tasdik edici yorumlarda bulunmasının doğru olduğunu belirtti.

Dava dosyasındaki diğer sanıklar da ifadelerinde üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

- Bir tahliye, bir tutuklama

Mahkeme heyeti, sanık ifadelerinin dinlenmesinin ardından tutuklu sanıklardan Ahmet Çelebi'nin tahliyesi ve diğerlerinin mevcut hallerinin devamına karar verdi. Heyet, tutuksuz yargılanan Alibey Tursun'un ise "diğer sanıkları dışarıda etkileyerek daha önceki beyanlarını değiştirmelerini sağladığı yönünde oluşan kanaat nedeniyle tutuklanmasını kararlaştırdı.

Duruşmaya katılmayan 2 sanığın sonraki celsede hazır edilmesine de karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Bu arada, duruşma esnasında cep telefonuyla kayıt yapan ve fotoğraf çektiği tespit edilen tutuksuz sanık Fuat Karademir ve izleyici Günbay Eser hakkında adliye polisince tutanak düzenlendi.

Erzurum merkezli olarak terör örgütleri DAEŞ, El Kaide ve El Nusra'ya yönelik operasyonda, gözaltına alınan 19 kişiden 10'u tutuklanmıştı. "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan haklarında dava açılan sanıkların 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Son Güncelleme: 30.03.2016 17:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.