14 Temmuz 2016 Perşembe 15:18
Erzurum'daki 'Matbaa' Davası

Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, Fetullah Gülen'in kardeşine ait matbaada, paralel yapıya ait suç unsuru oluşturan birçok bilgi ve belgenin saklandığı iddiası üzerine yapılan operasyon sonucunda açılan ve Fetullah Gülen'in ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci celsesine, tutuklu sanık Samih Yalçın ile Fetullah Gülen'in yeğeni olan ve kamuoyunda "Kemal Gülen" olarak tanınan Kevser Gülen'in de yer aldığı sanık avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanık Yalçın, bilgisayarında bulunan bir görüntü nedeniyle örgüt üyesi olarak yargılandığını belirterek, mahkemenin vereceği karara güvendiğini söyledi.

Söz konusu matbaada 16 yıl önce sigortalı olarak işe başladığını belirten Yalçın, "2004 yılında şirket limited olunca Salih Bey tarafından yüzde 2 ortaklık payı gösterilerek ortak oldum ancak fiilen ortak değilim. Bu olayın olduğu tarihe kadar maaşlı olarak çalışıyordum. Zor durumdayım, her türlü adli kontrol şartını kabul ediyor ve tahliyemi istiyorum." diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Fatih Yılmaz, tutuklu sanık Yalçın hakkında tutuklamanın tedbir olması, sabit ikametgah sahibi oluşu ve delillerin yeterince toplanması, ve delil karartma durumunun bulunmaması sebepleriyle tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Yılmaz ayrıca, sanık Yalçın hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması ile diğer sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini istedi.

Avukat savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, sanık Yalçın'ın tutuklulukta geçirdiği süre, dosyadaki delillerin büyük oranda toplanmış olması, sabit ikametgah sahibi ve delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması ile tutuklu kalmasının "ölçülü olmayacağı" kanaatine vararak tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, tahliye edilen sanık Yalçın hakkında, yurt dışı yasağı getirilmesi, haftada iki gün ikametgahının bulunduğu karakola giderek imza atması şeklinde adli kontrol şartı uygulanmasına da hükmetti.

Firari sanıklar Fetullah Gülen ve Salih Gülen hakkındaki yakalama kararlarının devamını kararlaştıran mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

- Fetullah Gülen hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemi

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, "Fetullah Gülen'in kardeşine ait matbaada, paralel yapıya ait suç unsuru oluşturan birçok bilgi ve belgenin saklandığı" iddiası üzerine düzenlenen operasyonda suç unsuru olduğu değerlendirilen pek çok doküman ve materyal ele geçirilmiş, gözaltına alınan matbaanın ortağı Samih Yalçın tutuklanmış, Fetullah Gülen ve kardeşi Salih Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

- İddianameden

Hazırlanan iddianamede, "Gülen mMatbaası" isimli iş yerinden el geçirilen doküman ve notların incelemesi sonucu, örgütün gazete, dergi, televizyon ve radyo gibi iletişim alanındaki faaliyetler verdiği, bu yayın organlarının faaliyetlerini ve yayın hayatını örgütün çıkarları doğrultusunda sürdürerek talimatları örgütün üst düzey yetkililerinden aldığının belirlendiği kaydedildi.

Yayın organlarından elde edilen gelirin suç örgütünün finans kaynağını oluşturduğu, açık kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda FETÖ/PDY'nin devletin hassas ve etkili kurumları içerisindeki kadrolarının sağladığı avantajlardan faydalanarak pek çok operasyonel faaliyetlerde bulundukları, adli, idari ve istihbari kolluk görevi ifa eden ve aynı zamanda güç kullanma yetkisine sahip olan emniyet teşkilatı içinde de yapılandığı kaydedilen iddianamede, Fetullah Gülen'e ait oldukları değerlendirilen teyp/video kasetlerine çekilen vaaz ve konuşmaları örgüt üyesi oldukları değerlendirilen Salih Gülen ve Samih Yalçın'ın cemaate üye olan ve sempati duyanlara dinlettirmek ve anlatmak suretiyle örgüte eleman kazandırma amacı güttükleri, ayrıca örgüte aktarılan himmet toplama eyleminde aktif olarak hareket ettikleri belirtildi.

İddianamenin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabulüyle Fetullah Gülen hakkında "silahlı terör örgüt kurma ve yönetme, dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından dolayı ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıldan 22 yıla kadar hapis, Salih Gülen ve Samih Yalçın hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

Son Güncelleme: 14.07.2016 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.