28 Mart 2016 Pazartesi 18:38
Fuat Sezgin'e 'Fahri Doktora'

 Erzurum Atatürk Üniversitesi Senatosu, Prof. Dr. Fuat Sezgin'e "fahri doktora" unvanı verdi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşma yapan Rektör Hikmet Koçak, hayatını kadim İslam medeniyetinin kaybolmuş değerlerini bulmaya ve onları insanlık ailesine sunmaya adamış olan Sezgin'e, fahri doktora tebliğ etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Koçak, Atatürk Üniversitesinin önemli günlerden birine daha tanıklık ettiğini belirterek, "Bugün burada, adını bilim ve hakikat aşkıyla anılan bir birikimin ve kişiliğin, sınırlarımızı aşıp uluslararası bir değere dönüşen hürmete şayan Sayın Prof. Dr. Fuat Sezgin'e üniversitemizin fahri doktora unvanını takdim edeceğiz." dedi.

Rektör Koçak, Prof. Dr. Sezgin'in literatürdeki bilinen en yaygın isminin "Yitik Hazinelerin Kaşifi" olduğunu anımsatarak, bu sıfatın, şahsiyeti tarifleyen bir sıfat olduğunu ve Fuat Sezgin'e yakıştığını ifade etti.

İnsanı diğer varlıklardan ayıran iki temel özellik olduğundan bahseden Hikmet Koçak, "Bunlardan biri düşünen varlık olması, diğeri de irade sahibi olmasıdır. Bu noktada Sezgin hocamızın zirve isimlerden olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Hocamız hayatı boyunca yaşama zevkini bırakmış, sabır ve azimle hakikatin peşinde koşmuş, çalışkanlığı ve gösterişsiz yaşantısıyla ilmin işçiliğini yapmış örnek bir bilim adamı ve olağanüstü bir irade kahramanıdır." diye konuştu.

- "Kütüphane gezgini Sezgin"

Rektör Koçak, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatının kütüphanelerde geçtiğini, Hindistan'ın güneyindeki kütüphanelere kadar dünyanın bütün kütüphanelerinde çalışmış bir "kütüphane gezgini" olduğunu ifade etti.

Koçak, şunları kaydetti:

"Fuat hocamız sadece milletimizin değil, insanlık ailesinin en mümtaz cevherlerinden biri, peygamber mesleğini icra eden çağdaş bir bilim dervişidir. Bu noktada böylesi bir şahsiyete senatomuzun oy birliğiyle aldığı karar gereği onursal doktora beratı tebliğ etmenin şahsım ve üniversitem için büyük bir gurur vesilesi olduğunu da belirtmek isterim. Umulur ki onun milletimize ve insanlık ailesine yaptığı hizmetler gençlere ve gelecek kuşaklara örnek olacak, temsil ettiği ideal birçoğumuzun hedefi haline gelecektir."

Hikmet Koçak, konuşmasının ardından Prof. Dr. Sezgin'e cübbesini giydirdi ve "fahri doktora" unvanını takdim etti.

Törene, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ve öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Son Güncelleme: 29.03.2016 13:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.