20 Temmuz 2017 Perşembe 14:14
Göçerlerin Yaylalardaki Zorlu Yaşamı

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde havaların ısınmasıyla Muş'taki yaylalara çıkan göçerlerin teknolojiden uzak, zorlu ancak bir o kadar renkli yaşamları dikkati çekiyor.

Çevre il ve ilçelerden gelerek Muş'taki serin yaylalara çıkan göçerler, teknolojiden uzak her gün yüzlerce koyundan sağdıkları sütle elde ettikleri peyniri eşeklere yükleyerek tüccarlara satıyor.

Göçerlerin çocukları ise annelerinin sütten kestiği kuzuları biberonla besliyor, yaylada kardeşlerinin beşiklerini sallıyor ve diledikleri gibi oyunlar oynuyor.

- "Teknolojiden uzak hayatımızdan memnunuz"

Şırnak'ın İdil ilçesinden gelerek Muş'un Şenyayla bölgesinde konaklayan göçerlerden Mehmet Danker, yaklaşık 40 gündür süt sağarak peynir üretimi yaptıklarını söyledi.

Süt sağımında çocuklarının da kendilerine yardım ettiğini anlatan Danker, "Yaz tatilinde çocuklarımızı da alarak yaylalara çıkıyoruz. Çocuklar daha çok kuzuları sevmek için bizimle geliyor. Teknolojiden uzak kalmamıza rağmen buradaki hayatımızdan memnunuz. Biz koyunlarımızı sağarken, çocuklarımız çamurun içinde dilekleri gibi oynuyor." dedi.

Mehmet Danker, kendisine ait 900 koyundan günde yaklaşık 140 kilogram süt sağdıklarını ifade etti.

- "Serin olduğu için memleketten buraya geldik"

Göçerlerden Abdulbari Danker ise hayvanlarını Şırnak'tan kamyonlarla Şenyayla'ya getirdiklerini anlattı.

Kendilerine ait koyunları günde 2 kez sağladıklarını, Bitlis, Siirt ve Muş'a günde yaklaşık 500 kilogram peynir gönderdiklerini ifade eden Danker, "Yayla daha serin olduğu için memleketten buraya geldik. Çocuklar burada zamanlarının çoğunu çamur ve suyla oynayarak geçiriyor. Çamurdan köpek ve araba yapıyorlar. Top oynuyorlar. Koyunları sağıyor ve sütleri eşeğe yükleyip getiriyorlar." diye konuştu.

- "Kuzuları biberonla besliyoruz"

Mehmet Danker'in kızı Ruken Danker ise yaz tatillerinde yaylada hem ailesine yardım ettiğini hem de çok güzel zaman geçirdiğini dile getirdi.

Yaylada özellikle kuzuları çok sevdiğini belirten Danker, "Yaylada hem küçük kardeşime hem de kuzulara bakıyorum. Anneleri kuzuları bıraktığında onları biz büyütüyoruz. Onlara sabah, öğlen ve akşam biberonla süt veriyoruz, ayrıca ev işlerinde anneme yardım da ediyorum." ifadesini kullandı.

Son Güncelleme: 20.07.2017 14:18
Anahtar Kelimeler:
MuşKöyünYaylaSütGöçer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.