13 Nisan 2016 Çarşamba 12:23
Gülen'in Akrabaları Hakkındaki Soruşturmanın Kapatıldığı İddiası

 Erzurum'da 2007 yılında şikayet üzerine ortaya çıkan "15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayı" ile ilgili soruşturmayı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) lideri Fetullah Gülen'in akrabalarının da karıştığı gerekçesiyle kapattıkları öne sürülen 7'si tutuklu 16 polisin, yargılanmasına yarın başlanacak.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek davada yargılanacaklar polisler hakkında, "terör örgütüne üye olma", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "suç uydurma", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" ve "haberleşmenin gizliliğini ihlal" gibi suçlar yöneltiliyor.

Savcılık iddianamesinde, Fetullah Gülen'in yakın akrabaları hakkındaki cinsel istismar iddialarının, örgüt üyelerince üzerinin kapatılması nedeniyle daha önce bir sonuca bağlanamadığı belirtildi.

Cinsel istismar soruşturmasının yürütüldüğü dönemde gerek asayiş gerekse istihbarat şube müdürlüğünde çalışan, dönemin emniyet mensuplarının FETÖ/PDY dahilinde hareket ettikleri belirtilen iddianamede, mağdure S.Ö. ile (cinsel istismara ilişkin soruşturma münasebetiyle) irtibatı bulunan şahısların dinlenmiş olması, soruşturmanın olağan seyrinde gitmediğinin bir kanıtı olarak gösteriliyor.

"Mağdurenin iddialarının sübuta ermesi ihtimaline binaen birileri rahatsızlık duymuş olmalı ki meseleyi tesadüflere bırakmayıp ilgililerin dinlenmesi yoluna gitmişlerdir" tespitine yer verilen iddianamede, şu ifadeler kullanıldı:

"Dolayısıyla bu durum, neden ve sonuç ilişkisine bağlı olarak usulsüz dinleme işlemlerinin sebebi olan mağdure ile ilgili soruşturmanın da usulsüz olduğunu göstermektedir. Mağdurenin peş peşe yaptığı başvurularla yaklaşık 80 kişi hakkında şikayetçi olmasına karşın etkin bir soruşturma yürütülmediği için suç ortaya konulmamıştır. Etkin bir soruşturma yapılması halinde mağdurenin ifadelerinde ismini verdiği pek çok failin tespiti yapılabilir, bu faillerin HTS (telefon trafiği) raporları vasıtasıyla görüşmelerinin ayrıntıları ve mağdure ile irtibatları rahatlıkla ortaya konulabilirdi. Özellikle Seyfullah Gülen'in oğlu olan ve asıl ismi Ammar olan 'İbo' adıyla maruf kişinin kimlik bilgileri tespiti aşamasında sahte evrak tanzim edilmesi, Seyfullah Gülen ile mağdureyi gördüğü ifade edilen bekçi hakkında teşhise yönelik bir çalışma yapılmaması diğer hususlar ile birlikte değerlendirildiğinde soruşturmanın basit bir ihmal boyutunda olmadığını, FETÖ/PDY terör örgütünün kurucusu ve lideri olduğu iddia edilen Fetullah Gülen'in akrabalarının korumak saikini taşıdığını göstermektedir."

Ayrıca "mağdurenin mevcut beyanları doğrultusunda muhtelif faillerin ve eylemlerinin tespiti mümkünken, kasıtlı olarak soruşturma yapılmaması sonucu mağdurenin müfteri durumuna düşürüldüğü ve sözlerine ehemmiyet verilemeyeceği gibi bir algı oluşturulduğu" belirtilen iddianamede, şu iddialara yer verildi:

"Bunun doğal sonucu olarak mağdurenin iddialarını destekleyecek delil bulunmadığından bahisle 2 ve 3. soruşturmalarda bahsi geçen tüm failler hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) verilmiştir. Tekrar ifade etmek gerekirse mağdurenin şikayetçi olduğu şahıslar arasında Fetullah Gülen'in yakın akrabalarının bulunması nedeniyle kasıtlı olarak tahkikatın tamamında etkin soruşturma yapılmayarak mağdurenin müfteri durumuna düşürülmesi cihetine gidilmiştir. Fetullah Gülen'in yakın akrabalarının dışındaki şahıslar hakkında da etkin soruşturma yapılmamasının sebebi budur."

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın başlayacak davada, 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amiri için 5 yıl 6 aydan 58 yıla, diğer polisler için de 5 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

- Olay

Erzurum'da, 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezine gelen 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğu S.Ö, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş, acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirilmişti.

Açılan ilk soruşturmada 8 kişi tutuklanmış ve derinleştirilen soruşturmada aralarında Fetullah Gülen'in yeğeni ve 2014'te vefat eden kardeşi Seyfullah Gülen'in de bulunduğu 90'a yakın şüpheli belirlenmişti. Bu aşamadan sonra hem soruşturma savcısı değiştirilmiş hem de kız çocuğu başka kente gönderilmişti. Genişletilen soruşturmada şüpheli olarak belirlenen, aralarında Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen ve yeğeninin de bulunduğu kişiler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Bu dosyaların kapatılmasının ardından ilk soruşturmada tutuklananlar da tutukluluklarına itiraz ederek, 8 Kasım 2012'de serbest bırakılmıştı.

Soruşturmanın FETÖ/PDY üyesi emniyet mensuplarınca kapatıldığı" iddiaları üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bartın, Eskişehir, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Van ve Sinop'ta 18 Ocak 2016'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 13 polis gözaltına alınmıştı. 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri, 3'ü polis memuru 7 şüpheli tutuklanmış, 6 polis memuru ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Son Güncelleme: 13.04.2016 16:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.