29 Mayıs 2016 Pazar 12:23
'Hastane Dışında Sünnet Yaptırmayın' Uyarısı

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Muhammet Demir, ailelere hastane ortamı dışında yapılan sünnetlerin, fizyolojik ve psikolojik yönden sorunlar açabileceği uyarısı yaptı.

Demir, okulların yaz tatiline girmesiyle artacak olan sünnet operasyonlarına ilişkin ailelere uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılında konuyla ilgili genelge yayınlayarak, hastane ortamı dışında sünnet operasyonu yapılmasını yasakladığını hatırlatan Demir, "Sünnet bir cerrahi operasyon ve genel hekimlik uygulamaları içinde yer aldığından bu işlemin mutlaka hastanelerin steril ortamında cerrahi hekimlerce yapılması gerekmektedir." dedi.

Demir, toplumda dini açıdan önemsenen sünnet işleminin aynı zamanda sağlıkla ilgili olduğunu ve yanlış yapılan sünnet sonucu ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de hemen hemen her erkek çocuk sünnet olmaktadır. Biz sünnet işlemini yaparken steril ve ameliyathane ortamında sünnet derisinin tamamı ve beraberinde penis cildinin üçte bir dokusunu almaktayız. Mukozadan ve ciltten uygun oranda doku alınmaz ise gelecekte bu çocuklarda erken boşalmadan hissizliğe kadar bazı sorunlar oluşabilmektedir. Ehil olmayan kişiler tarafından sünnet edilen çocuklarda, doğru dikilmediği için penis eğrilikleri ve enfeksiyona bağlı sorunlar ve penisin kesilmesine kadar sıkıntılar yaşanabiliyor. Yanlış yapılan sünnet sonucu çocuklarda fizyolojik ve psikolojik sorunlar meydana geliyor. Bu durumda çocukların sürekli penis bölgesine tekrar tekrar müdahalenin yapılacağını düşünmesi psikolojilerinin bozulmasına neden oluyor."

- "Steril koşullarda yapılmalı"

Demir, sünnet operasyonunun mutlaka hastane ortamında yapılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hemofili denilen hastalık genelde sünnetle tesbit edilmektedir ve uygun ellerde yapılmazsa ölümcül olabilecek kanamalara sebep olmaktadır. Bunlara rağmen sünnetler hastane dışı ortamlarda yapılmakta komplikasyon yani yan etki sorunları sık sık karşımıza çıkmaktadır. En çok gördüğümüz sıklıkta kanamalar, enfeksiyon, özellikle temiz ortamda yapılmayan toplu sünnetlerde bunları daha sık görüyoruz çünkü toplu sünnette tek seferde 50 ila 100 çocuk tek kişi tarafından sünnet ediliyor."

Sünnet yaptırma yaşına ilişkin tavsiyelerde de bulunan Demir, çocuklarda bu operasyon için uygun yaş aralığının 6 yaş ile ergenliğe kadar olan dönem olarak kabul gördüğünü belirtti.

Son Güncelleme: 30.05.2016 17:28
Anahtar Kelimeler:
çocukSünnetMuhammet Demir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.