16 Mart 2016 Çarşamba 11:43
'İran İhracatçıları Umutlandırdı'

Geçen yıl 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), İran'a yönelik uluslararası ambargonun kaldırılmasının yarattığı fırsatı değerlendirerek, ihracat rakamını artırmayı hedefliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 17 ilin bağlı olduğu DAİB, 1 Ocak-31 Aralık 2015 döneminde Irak, İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Almanya başta olmak üzere 191 ülkeye 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ülkelere, birliğe kayıtlı firmalar tarafından geçen yıl en çok kimyevi maddeler, makine aksamları, çelik, madencilik, hazır giyim ve mobilya satışı yapıldı.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli projeler yürüttüklerini söyledi.

Geçen yıl birlik olarak, 2015 yılının olumsuz koşulları altında 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Şengel, "DAİB olarak 2015 yılını olumsuz şartların etkisinin minimize edilmesi yönünde yoğun çalışmalar yaparak geçirdik. Bunun sonucunda geçen yıl 191 ülkeye 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bizim için 2015 yılı kayıp geçen bir yıl olsa da ülke olarak bulunduğumuz coğrafyadaki olumsuz şartların düzelmesi halinde 2016 yılının kayıp bir yıl olmayıp yeni hedef pazarlarıyla ihracat performansının artacağı yönünde umutluyuz" diye konuştu.

- "İran tüm ihracatçıları umutlandırdı"

Şengel, İran'a yönelik uluslararası ticari ambargonun kaldırılmasından sonra bu ülkede oluşacak olumlu gelişmelerin ve ticari fırsatların ülkedeki tüm ihracatçıları umutlandırdığını belirtti.

Kendilerinin de oluşan bu fırsatı değerlendirmek için İran'a yönelik hedef pazar ve sektör analizleriyle faaliyet planları yaptıklarını anlatan Şengel, "İran ve Türkiye'nin ihtiyaçları birbirini tamamlayıcı durumda olup konumu gereği bölgemizin olumlu etkileneceğini ve ticaret hacminin artacağını öngörmekteyiz. Bu bağlamda dünya ve İran gündemini ehemmiyetle takip etmekteyiz. Sınır ticaretinin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar yapıldı. Yakın coğrafyamızda bulunan İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması sonrası ekonomik olarak avantaj sağlamak için sektör ve ürün bazlı analizler yapıldı. Tahran'da kurulacak Türkiye Ticaret Merkezi'nde 10 firma ile birlik olarak yer alacağız" ifadelerini kullandı.

Şengel, ihracatı artırmak için bölgede faaliyet gösteren firmaları ihracatçı hale getirmek üzere eğitim programları da yürüttüklerini belirterek, bu kapsamda 10 yeni firmayı ihracatçı yapar hale getirmek amacıyla önce 3 ay süreyle eğitimlere tabi tutacaklarını sonrasında da yurt dışı heyetlere katacaklarını kaydetti.

Son Güncelleme: 16.03.2016 19:57
Anahtar Kelimeler:
ErzurumDAİBIhracat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.