09 Nisan 2015 Perşembe 20:11
Kanser Haftası

VAN - İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kanser Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp hastalıklardan sonra ikinci sırada yer alan dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu bildirildi.

Kanserin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal faktörlere bağlı olarak oluştuğunu belirtilen İmren, Türkiye'de özellikle meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserinin erken tanısı konusunda Ulusal Tarama Programlarının mevcut olduğunu kaydetti.

İmren, açıklamasında, şunlara yer verdi:

"Kanserden korunmak, kanserin tedavisinden daha önemli bir husus. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kapsamında kanser tarama programları ile pek çok ilde olduğu gibi ilimizde de erken dönemde kanser vakaları tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları da uygulayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet veren KETEM kanserle mücadele de etkin bir öneme sahiptir."

İmren, açıklamada, sağlıklı kişilerin de belirli aralıklarla yaptıracağı kanser taramasıyla hastalığın erken dönemde fark edilmesinin mümkün olacağını vurguladı.

Kanser konusundaki temel hedeflerinin, toplumda farkındalığı oluşturularak toplum bilincinin sağlanması olduğu belirten İmren açıklamada, şunları kaydetti:

"Erken teşhis ve tedavi alanlarında, son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmıştır. İl genelinde KETEM'de ve aile hekimliği birimlerde kanser taramalarında, 30-65 yaş rahim ağzı, 50-70 yaş aralığında kalın bağırsak ve  40-70 yaş meme kanseri taramaları yapılmaktadır. Kanser konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceğini umuyoruz. Kanserle mücadelede elimizden geleni en iyi şekilde yapmaya hazırız. Halkımız, KETEM veya bağlı olduğu aile hekimliklerinde kanser taramasını ücretsiz yaptırarak kanserden korunabilir."

Son Güncelleme: 09.04.2015 20:23
Anahtar Kelimeler:
HaftasıKanser
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.