07 Nisan 2016 Perşembe 12:53
Karın Erimesi Erçek Gölü'nde Kuşların Beslenme Alanını Genişletti

Van'da sıcak havayla karların erimesi ve etkili yağış, nesli tükenme tehlikesi altındaki 300 kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'ndeki su seviyesinin yükselmesini ve kuşların beslenme alanlarının artmasını sağladı.

Erçek Gölü'nde incelemelerde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, yaptığı açıklamada, su seviyesinin önceki yıllara oranla daha fazla yükseldiğini aktardı.

Suların yükselmesinin kuşların beslenme alanını genişlettiğini belirten Aslan, küresel ısınmanın etkileri nedeniyle gelecekte birçok kuşun Erçek Gölü havzasını yeni yaşam alanı olarak belirleyeceğini söyledi.

Aslan, göl kenarındaki kuş izleme kuleleri ile telefon direklerinin kısmen su altında kaldığını belirterek, bu durumun bölgede yaşayan ya da göçmen olarak gelen kuşlara yaradığını ifade etti.

Başta "Dikkuyruk" olmak üzere nesli tükenme tehlikesi altındaki pek çok kuş türünün Erçek Gölü havzasında yaşadığını anımsatan Aslan, şöyle dedi:

“Burası barındırdığı kuş türlerinin yanı sıra her yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. Erçek Gölü havzası bu anlamda çok önemli bir merkez. Biz her yıl düzenli olarak sulak alanları kontrol ediyoruz. Gölün suyu geçen yıllara oranla hem hızlı hem de daha fazla yükseldi. Bu da kuşların beslenme alanlarının genişletti. Her geçen gün kuş türleri burada çoğalıyor. Çünkü sakin ve koruma altıda olan bir yer. Ayrıca küresel ısınmadan dolayı gelecekte kuşların sığınacağı önemli bir mekan olacak."

Son Güncelleme: 08.04.2016 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.