10 Mart 2016 Perşembe 12:23
Kırgız Hastaya Erzurum'da Doku Nakli Yapıldı

Karaciğer yetmezliği bulunan 31 yaşındaki Kırgız Seherzod Akımzhanov, Erzurum'da gerçekleştirilen doku nakliyle sağlığına kavuştu.

Kırgızistan'da yaşayan ve hepatit B'ye bağlı siroz sebebiyle karaciğer yetmezliği çeken Akımzhanov, ülkesinde nakil olamadığı için ailesinin tavsiyesi üzerine başvurduğu Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde tedavi altına alındı.

Merkezde yapılan tetkiklerde hastalığının son aşamasına geldiği belirlenen Akımzhanov'a, ablası Abdurampova doku bağışında bulundu. Akımzhanov, ablasından alınan karaciğer dokusunun merkezde başarılı şekilde nakledilmesiyle hayata yeniden tutundu.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası cerrah olan Akımzhanov'un hepatit B'ye bağlı siroz sebebiyle ülkesinde tedavi gördüğünü söyledi.

Akımzhanov için Kırgızistan'da çeşitli girişimler yapıldığını ancak ülke şartlarında mümkün olmadığı nakil yapılamadığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Hastanın hastalığı artık son aşamasına gelmişti. Yaptığımız puanlama çok yüksek çıktı. Dolayısıyla bir an önce nakil olması gerekiyordu. O nedenle başvurduktan sonra ülkesine göndermedik ve hemen burada ameliyata aldık. Hasta üniversitemizle bağlantı kurmuş ve rektörümüz aracılığıyla bize yönlendirildi. Hastanın ablasını değerlendirdik ve karaciğerinin uygun olduğuna karar vererek karaciğer nakli yaptık. Genel durumu iyi. Tedavisi tamamlandıktan sonra ülkesine geri göndereceğiz."

- Türkiye'de sağlık hizmeti kaliteli ve ucuz

Öztürk, hastanın Kırgızistan'da nakil imkanı olmadığını, bu tedaviyi yaptırabilecekleri kendilerine en yakın ülke olan Rusya'ya gittiklerini, ancak orada ücretlerin çok yüksek olması nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Rusya'da tedavi ücretlerin çok yüksek. Hastaları nadiren İran'a yönlendiriyorlar. Tabii orada da benzer sağlık hizmeti alma şansları pek yüksek değil. Dolayısıyla ülkemizi tercih ediyorlar. Merkezimize bu şekilde başvuran çok hasta oluyor. Biz de bu anlamda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bölgemiz dışında komşu ülkelere de hizmet ediyoruz. Nahçıvan'dan Azerbaycan ve Kırgızistan'dan hastalar geliyor. Yurtdışından gelen hastalarda devlet güvencesi olmadığı için kendilerinin ödeme yapmaları gerekiyor. Bu anlamda hastanemiz bu hastalara yardımcı oluyor. Türk vatandaşlarından alınan ücret kadar tedavi ücreti tahsil ediliyor. Ekstradan bir ücret yok."

Kırgız hasta Akımzhanov da sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, doktorlarına teşekkür etti.

Kırgız Hastaya Erzurum'da Doku Nakli

Kırgız Hastaya Erzurum'da Doku Nakli

Kırgız Hastaya Erzurum'da Doku Nakli

Kırgız Hastaya Erzurum'da Doku Nakli

Son Güncelleme: 10.03.2016 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.