08 Nisan 2015 Çarşamba 20:31
KKKA hastalığı bölgesel bilgilendirme toplantısı

ERZURUM - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bölgesel bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığının özellikle KKKA hastalığı sezonunun başlaması nedeniyle eğitim faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

Türkiye'de hastalığın en sık görüldüğü illerdeki yöneticilere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldığını anlatan Erdoğan, "KKKA, Türkiye'nin gündeminden hemen hemen hiç düşmedi. Sezonunda devam ettiğini düşünecek olursak gündemden düşmemesi gereken bir hastalık olduğunu yakın geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerle de öğrendik. Geçen yıl ilimizde kaybettiğimiz sağlık çalışanı nedeniyle bu toplantıyı burada yaptık. Bu hastalığın önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz" dedi.

-"KKKA hastalığı sezonu başladı"

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hürrem Bodur da KKKA hastalığı sezonunun başladığına dikkati çekerek, bu yıl iki vakaya teşhis konulduğunu söyledi.

Bodur, her sene olduğu gibi KKKA ile ilgili bilgileri tazelemek, farkındalığı artırmak, yeni merkezlerin eğitimlerini tamamlamak amacıyla yola çıktıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

"Özellikle sağlık personeline hastalığın bulaşmaması ile ilgili eğitimleri çok önemsiyoruz. Vatandaşın da hastalık hakkında bilgilendirilmesi önemli. Her sezon başladığında bilgilerimizi güncellememiz gerekiyor. KKKA'nın en yoğun olarak görüldüğü yer Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Sivas, Gümüşhane, yani Kelkit Vadisi'ni kapsayan 10-11 ili içine alan bir coğrafya. Türkiye'nin her yerinde görülüyor ama bu illerde daha fazla. Bu coğrafyada kenelerin yerleşmesi için çok uygun alanlar var. Hayvancılık ve tarım yaygın, insanlar kene ile temas etme riski yüksek işler yapıyor."

Toplantı, konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle devam etti.

Son Güncelleme: 08.04.2015 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.