19 Temmuz 2017 Çarşamba 15:48
Küçük Çocuk Kemik Tümörünü Erzurum'da Yendi

Erzurum'da, kol ve bacak kemiklerindeki kötü huylu tümörle mücadele eden 11 yaşındaki Birhat Çelik, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Muş'un Varto ilçesine bağlı Karaköy beldesinde yaşayan 4 çocuklu Çelik ailesinin üçüncü çocuğu olan Birhat'ın kol ve bacaklarında hareket kısıtlılığına yol açan şişlikler ortaya çıkmaya başlamasıyla 6 yaşında ailesi tarafından fark edilmeye başlanan rahatsızlığı, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine konulan teşhis ve uygulanan tedaviyle düzeldi.

Kemik tümörü olarak adlandırılan Herediter Multipl Ekzositoz (HME) tanısı konulan Birhat, hastanenin ortopedi kliniği doktorları Op. Dr. Recep Dinçer ve ortopedi el cerrahisi uzmanı Op. Dr. Avşin Öztürk tarafından tedavi edildi.

Dinçer, yaptığı açıklamada, Birhat'a koydukları HME hastalığının 50 binde bir görülen rahatsızlık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Vücutta yaygın şekilde tüm ekstremitelerde (kol, bacak) kitle ve çıkıntıların oluşmasıyla fark edilir. Vücuttaki bu yaygın kitleler genel olarak iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Fakat yüzde 10 kötü huylu tümöre dönüşme ihtimali de vardır. Büyük yumru şeklindeki kitleler ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açarak yüzde 90 oranında günlük yaşam aktivitelerini engeller. Sıklıkla hayatın ilk on yılında görülür."

Yaklaşık 2 yıldır, 6 aylık periyotlar halinde gözetim altında tuttukları Birhat'ın son dönemde rahatsızlığının iyice fark edilir ve hareketi kısıtlar ve uzuvlarda kısalığa yol açar hale geldiğini anlatan Dinçer, uygulanan tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Damar ve sinir hasarı göz önünde bulundurularak el cerrahisi uzmanımız Op. Dr. Avşin Öztürk ve Op. Dr. Tuncay Baran ile Birhat’ın ameliyatını gerçekleştirdik. Erzurum’da ve bu bölgede bir ilki başardık. Ön kol kemikleri dediğimiz kemiklerdeki eğriliği giderdik ve kısa olan diğer ön kol kemiği keserek dışarıdan yerleştirdiğimiz fiksatörler ile uzatma uygulayacağız. Sağ bacaktaki şekil bozukluğuna yol açan tümörleri de çıkarttık. Ameliyat gayet güzel ve başarılı şekilde tamamlandı. Bundan sonraki 3 aylık süreçte kol kemiklerini uzatacağız ve şekil bozukluğunu gidereceğiz."

- "Bana evladımı geri verdiler"

Baba Kenan Çelik, doktorlara teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Bana adeta gözümüzün önünde eriyip giden evladımı geri verdiler. Hastanede yattığımız süreçte gerek hastane yönetimi ve tüm servis çalışanlar bize kendi aileleri gibi yakınlık gösterdi. Burada evvela psikolojik olarak kendimizi toparladık o yakınlıkla sonrasında yapılan müdahalelerle ayrı bir mutluluk yaşadık emeği geçen ortopedi servisi doktor, hemşire ve tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum."

Son Güncelleme: 19.07.2017 15:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.