13 Mayıs 2016 Cuma 12:33
Küçükbaş Hayvanlar 'Çipli Küpe' İle Kayıt Altında

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çipli küpe uygulaması, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasını ve elektronik ortamda sağlıklı bir kayıt sistemi oluşturulmasını sağlayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından bir süre önce Erzurum'da tanıtımı yapılan küçükbaş hayvanlarda çipli küpe uygulaması, hayvancılık sektörüne bir çok avantaj getirecek.

Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun ve keçilerin elektronik ortamda kaydının tutulması, hayvan hareketlerinin izlenmesi, hastalıkların kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla başlatılan uygulama kapsamında çipli küpeleri küçükbaş hayvanlara takmaya başladıklarını söyledi.

Küpelerin veteriner hekimler tarafından hayvanlara takıldığını anlatan Yiğit, "Çipli kulak küpelerinin en büyük avantajı daha önce veteriner hekimlerimizin elle yazdıkları kayıtların, dijital olarak kayıt altına alınmış olması. Bu nedenle hatalar en aza indirilmiş olacak ve iş yoğunluğu da hafifletilmiş olacak." dedi.

- Tek bir işlemle verilere ulaşılabiliyor

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Cengiz Ceylan da bu uygulamanın hem sektörde işleri kolaylaştıracağını hem de hastalıklarla mücadelede etkin bir rol oynayacağını belirterek, "Şu an bu uygulama Türkiye genelinde başladı. İlimizde bulunan 800 bin küçükbaş hayvanı bu çerçevede küpelemeye başladık. Bu çipli küpeyle küçükbaş hayvanların hepsi kayıt altına alınmış olacak" diye konuştu.

Uygulamanın iş verimini artıracağını vurgulayan Ceylan, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda istatistiki bilgiler çok önemli. Bu kapsamda da istatistiki bilgilerimiz daha doğru ve düzgün şekilde olacak. Kuzuların kulaklarının birinde normal küpe, diğerinde ise çipli küpe bulunacak. El terminalleri ile bunları okuyacağız ve kaydı gireceğiz. Sürüye 20 santimetreye kadar yaklaştırdığımız zaman ortamda çipli küpesi olan bütün hayvanların kayıtları hemen çıkarılacak. İşletmelerdeki hayvanların bilgileri hepsi bu şekilde kayıt altına alınıyor."

Son Güncelleme: 14.05.2016 17:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.