24 Mart 2016 Perşembe 10:13
'Maskot' Görüldüğü Judoda Dünya Şampiyonluğuna Uzandı

Erzurum'da 23 yıl önce antrenör ağabeyine özenerek büyüme geriliği hastalığına rağmen judoya başlayan Erkan Esenboğa (30), gelişim geriliği nedeniyle "maskot" olarak görüldüğü judoda, Türkiye ve Dünya şampiyonu olmayı başardı.

Çocukluk yıllarında ortaya çıkan büyüme geriliği rahatsızlığı nedeniyle yaşıtlarına oranla çok küçük görünümde olan Esenboğa, 7 yaşında judo antrenörü ağabeyine özenerek başladığı bu spor dalında, görünümü dolayısıyla diğer judocular tarafından "maskot" olarak görülse de azmiyle büyük başarılara imza attı.

Büyüme geriliği rahatsızlığıyla mücadele ettiği yıllarda rakiplerine oranla düşük kilolu olmasına rağmen Ankara'da düzenlenen Minikler Türkiye Judo Şampiyonası'nda 18 kilogram ağırlığa sahipken 24 kilogram üzeri rakiplerini yenerek Türkiye şampiyonu olan Esenboğa, büyüme geriliğini uygulanan tedaviyle nispeten yendiği yetişkinlik döneminde ise geçirdiği iş kazası sonucu işitme engelli hale geldi.

Sporu bırakmayan ve azmiyle herkese örnek olan Esenboğa, işitme engelliler şampiyonalarında da yeni başarıların sahibi oldu. Sıkletinde 2012'de Venezuela'da yapılan İşitme Engelliler Judo Dünya Şampiyonası ve Kata Yarışlarında birincilik, 2013'te ise Bulgaristan'da yapılan Dünya İşitme Engelli Olimpiyatları'nda (Deaf Olympics) üçüncülük elde eden Esenboğa, gelecek yıl Samsun'da yapılacak Dünya İşitme Engelli Olimpiyatları'nda bu kez şampiyonluk hedefliyor.

- "Bana 'maskot' derlerdi"

Esenboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda büyüme geriliği rahatsızlığı bulunduğunu ve çok küçük bir bedene sahip olduğunu ifade ederek, bu nedenle antrenmanlara çoğu zaman antrenör ağabeyinin sırtında ya da el çantasının üzerinde gittiğini söyledi.

O yıllarda çocuk olmasının yanı sıra yaşıtlarından bile çok küçük olması nedeniyle salonda diğer sporcular tarafından "maskot" olarak görüldüğünü dile getiren Esenboğa, "Büyüme sorunum olduğu içim bana 'maskot' derlerdi. Herkesin yanında küçük kalırdım, gelen giden bir tane vurur sever, kimi kucaklayarak kimi de sırtına alarak koşu yapardı. Yani 'maskot' olarak bu spora başladım diyebilirim." diye konuştu.

Esenboğa, judoyu çok sevdiğini her türlü engele rağmen azimle çalışarak başarıya ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Zaten ilk girdiğim turnuvada 18 kiloydum, 24 kilogram üzeri rakiplerimi yenerek Türkiye şampiyonasında birinci oldum. Hakemler, bu çok küçük ve zayıf yarışmalara giremez demişlerdi ama ben o yarışmada birinci olarak kendimi ispatladım. Sonrasında çalıştığım fabrikada geçirdiğim iş kazası nedeniyle işitme engelli oldum. İşitme engeli ve büyüme geriliği sorunlarına aldırış etmeden çalıştım."

İşitme engelilerde önemli başarılara imza attığını belirten Esenboğa, dünya şampiyonluğu ve olimpiyat üçüncülüğü derecelerinin ardından yeni hedefinin gelecek yıl Samsun'da yapılacak Dünya İşitme Engelli Olimpiyatları'nda altın madalya olduğunu söyledi.

Antrenörü Yaşar Eren de Minikler Türkiye Şampiyonası'nda keşfettiği Erkan Esenboğa'nın, çocukluk yaşlarındaki büyüme geriliğine rağmen çok yetenekli bir sporcu olduğunu belirtti.

Esenboğa'nın engellerine rağmen azimli çalışması ve yeteneğiyle önemli başarıla imza attığını ifade eden Eren, "Erkan ile asıl müsabakamız 2017'de olacak. Hedefimiz İşitme Engelliler Olimpiyatlarında daha önce kaçırdığımız altın madalyayı kazanmak." dedi.

Son Güncelleme: 24.03.2016 18:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.