16 Haziran 2017 Cuma 18:54
Müftü Arvas'tan Kaçakçılık Olaylarına Tepki

Van Müftüsü Nimetullah Arvas, kentte son zamanlarda sıklıkla meydana gelen kaçak balık avlanması başta olmak üzere elektrik, su ve umumi kaçakçılık konularına dikkat çekerek, kaçakçılığın "kul hakkının ihlali" olduğunu söyledi.

Cuma hutbesi öncesinde cemaate özellikle 'kaçakçılık' konusunda bir vaaz verdiğini ifade eden Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçağın meşru olmayan, yasak ve kul hakkının ihlali bir davranış olduğunu belirtti.

Arvas, "Yasak, toplumun, kamuoyunun menfaatini gözeten hususlarla alakalıdır. Bir şeyin sonunda eğer ceza varsa bu cezayı gerektirecek suçu işlememek lazım. Dinimizde çok önemli bir husus var. Mümin günah da işlemez, suç da işlemez. Suç aynı zamanda günah kapsama alanına giriyor. Müslüman aynı zamanda günah işlemeyen ve suç işlemeyen insandır." dedi.

Son zamanlarda kentte üzüntü verici şekilde yasakların ihlal edildiğini aktaran Arvas, bunlardan birinin de Van Gölü'ndeki inci kefalinin kaçak avlanması olduğunu belirtti.

Arvas, şunları kaydetti:

"Avlanma yasağına rağmen, bazı şuursuz kimseler bilerek veya bilmeyerek son olarak 10 ton balık avlamışlar. Her bir balık 16 bin yumurta ediyor. Yani bu kadar balık olacak canlı yok oluyor. Bu bir milli servettir. Yasak avcılık bu canlıların neslinin korunması açısından da büyük bir tehlikedir. Kesinlikle yasakları ihlal etmemek gerek. Çünkü avlanma yasağında çok büyük yarar vardır. Balık neslinin tükenmemesi için önemlidir. Yasak kalktıktan sonra vatandaşlarımız rahatlıkla balıklarını avlayıp, istifade edebilir."

Müftü Arvas, yine kaçak kapsamında ele alınması gereken konulardan su, elektrik ve umumi kaçakçılığın da olduğuna dikkat çekti.

Kentte ve bölgedeki elektrik, su ve umumi kaçakçılık konularına da değinen Arvas, suyun, herkesin, ülkenin milli bir serveti olduğunu, yöneticilerin ve idarecilerin, suyun kontrolsüz kullanımının önüne geçmek için aldıkları tedbirleri ortadan kaldırmak, izinsiz kullanmak ve kaçak kullanmanın kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz olmadığını vurguladı.

Bugün bir çok ülkede suyun petrolden çok daha değerli olduğuna dikkati çeken Arvas, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok şükür suyumuz var. Bunun için fazla harcamamak lazım. Yine bu kapsamda elektriğin nasıl üretildiğini, nasıl çalıştığını ve nereden geldiğini iyi düşünmek gerekir. Bu elektrik ve su kaçağının hiç bir fetvası yok. Kaçakçılık kul hakkını ihlaldir. Eğer su veya elektrik kaçak olarak kullanılıyorsa gasbedilmiş hükmüne girer. Şu an ramazan ayındayız ve kendimizi bu tür şeylerden muhafaza etmemiz gerekir.

Bir de bölgemizde umumi olarak yapılan kaçakçılık var. Bu günahtır. Çünkü bu işin irtikabı neticesinde ceza almak vardır. Yakalandığı an dur ihtarına uymayınca kanuni hak olarak ateşle uyarı ve ölüm tehlikesi vardır. Dolayısıyla bir işin sonunda ölüm tehlikesi varsa ve meşru yolun dışında elde ediliyorsa, bu işle meşgul olmak haram ve günahtır. Eğer kaçakçılık olayları son bulursa, her şey meşru şekilde tüketilirse başta ilimiz kalkınacak, güzelleşecek ve zenginleşecektir. Kaynaklarımız da boş yere gitmeyecek, israf olmayacaktır. Bu konulara vatandaşlarımız duyarlılık gösterecektir."

Son Güncelleme: 16.06.2017 18:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.