21 Ocak 2016 Perşembe 15:33
Okul yakana 17 yıla kadar hapis verilecek

Van'da 15 Mart 2013'te Hacıbekir Mahallesi'ndeki Vangölü İlköğretim Okulunu molotofkokteyli kullanarak ateşe verdikleri iddiasıyla "suça sürüklenen çocuk" sıfatıyla haklarında dava açılan 18 yaşından küçük 8 tutuklu sanığın yargılandığı davanın karar duruşması 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Dosyadaki incelemesini tamamlayan mahkeme heyeti, 8 sanığı, yaşlarından dolayı kanunda belirtilen indirim maddelerini de uygulayarak "Terör örgütü üyesi olma", "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma", "Kamu malına zarar verme", "Bina içinde muhafaza altına alınmış eşya hakkında hırsızlık" ve "Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçlarından 10 yıl 6 ay 20 gün ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme kararında, eylemlerine değinilen terör örgütü PKK'nın, amacını gerçekleştirmek için cebir ve şiddet kullanan kanlı bir örgüt olduğu belirtildi.

"Terör örgütü kurulduğu günden bu yana ülkemiz genelinde birçok silahlı ve bombalı eylem gerçekleştirerek, birçok kamu görevlisi ve sivil vatandaşın ölümüne neden olmuştur" ifadesi kullanılan kararda, "Silahlı mücadeleyi başlatan örgüt bir taraftan halka yönelik propaganda yaparak örgüte eleman kazandırmaya çalışırken diğer taraftan da 'zorunlu askerlik' adı altında bölge halkı gençlerinden savaşçı temin etmiştir" vurgusu yapıldı.

Baskı, yıldırma ve sindirme gibi yöntemlerle devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmaya çalışan terör örgütü PKK'nın, devletin otoritesini zaafa uğratma, kamu düzeni ve genel sağlığı bozma, temel hak ve hürriyetleri yok etme gibi amaçlara ulaşmak için eylemlerini sürdürdüğü kaydedilen kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Terör örgütü PKK kuruluşundan itibaren gençlik yapılanmasına gidip, zaman zaman isim değişikliği yapmıştır. En son ismini YDG-H olarak belirleyen gençlik yapılanmasının, ilimizde gerçekleştirdiği lastik yakma, yollara barikat kurma, güvenlik güçlerine, kamu binalarına ve okullara molotofkokteyli kullanarak saldırma gibi eylemlerde de bu ismi kullanmıştır. Örgüt adına illegal eylemlere aktif katılım sağlayan, terör örgütünün dönemsel strateji ve hedefleri doğrultusunda önemli rollerin verildiği yapılanmanın, şu anda PKK-KCK terör örgütünün gençlik yapılanması olan YDG-H adı altında faaliyet yürüttüğü anlaşılmaktadır." 

- Eylemlerde kullanmak istedikleri kişilere para vermişler

Sanıklardan S.T. de ifadesinde, söz konusu eylemlere nasıl katıldıklarını anlattı.

Eylemleri, ismi Fuat olan Diyarbakırlı birinin organize ettiğini belirten S.T, okul yakma eylemlerine katılmadığını ileri sürdü.

Örgütün eylemlerde kullanmak istediği kişilere para dağıttığına dikkati çeken S.T, şunları kaydetti:

"İsmi Fuat olan kişi, eylemleri yapacak kişileri belirler ve onlarla görüşür. Üzerinde fazla para bulundurur ve kullanmak istediği kişilere bu paralardan verir. Kendisi daha önce mahalle sorumlusu olan Reber isimli kişinin arkadaşı olduğunu ve mahalle sorumluluğu görevi devraldığını söylemektedir. Son zamanlarda meydana gelen molotofkokteyli atma ve diğer olayların arkasında olan kişi budur."

Son Güncelleme: 21.01.2016 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.