16 Mart 2016 Çarşamba 14:43
'Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Projesi'

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yürütülen "Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Projesi" kapsamında öğretmenlerden oluşan ekiplerin eğitimi devam ediyor.

Kentteki bir otelde başlayan eğitim programında MEB Proje Temsilcisi Necla Topaloğlu çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Topaloğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından 2011'de MEB koordinesinde başlatılan çalışmada yeni bir aşamaya gelindiğini ifade etti.

Kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması, okula kaydı yapılan ancak çeşitli sebeplerle devam edemeyen çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için aileler, eğitimciler, kanaat önderleri ve idarecilerle bir dizi çalışma yürüteceklerini anlatan Topaloğlu, projenin, özellikle kız çocukları ve kadınların mesleki iş gücü ile yeterliliklerinin artırılmasını amaçladığını kaydetti. Topaloğlu, ayrıca kız çocuklarının orta öğretimde okullaşma oranının yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 15 pilot ilde yaklaşık 2 yıl sürecek faaliyetler kapsamında saha araştırmaları yapılacağını ifade eden Topaloğlu, eğitimci eğitimi, çalıştay, seminer ve festivaller düzenleneceğini, köylerde ailelerin ziyaret edileceğini, medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaşılmasının hedeflendiğini anlattı.

- "Babam evlendirmek istedi"

Hayatından örnek de veren Topaloğlu, doğuda olduğu kadar batıda da kız çocuklarının okullaşmasında sorun yaşandığını ifade etti.

Kendisinin İzmirli olduğunu ve ortaokulu bitirdikten sonra babasının evlendirmek istediğini anlatan Topaloğlu, şöyle konuştu:

"Babam asla okumamı istemedi. Annem de başarılı bir öğrenci olmasına rağmen ilkokuldan sonra okula gönderilmemiş, dikiş nakış kurslarına gittikten sonra evlendirilmiş. 'Kızımın altın bileziği olmalı" diyerek bana büyük destek verdi ve annemin sayesinde okumaya devam ettim. Daha sonra babam da bana destek olmaya başladı. Her kız çocuğuyla ilgili yapılan bir çalışma ya da toplumun kalkınması için verilen her eğitimde göreve başladığım ilk günkü heyecanımı asla yitirmedim. Her gün aynı heyecanla işime devam ediyorum."

Prof. Dr. Recep Varçın da "Öğrenmenin önündeki kişisel engellerle başa çıkma, öğrenilmiş çaresizlik" konusunda öğretmenleri bilgilendirdi.

Üç gün sürecek eğitimin ardından öğretmenlerin alan taramasına çıkıp, okula gönderilmeyen kız çocuklarının ailelerini ziyaret edeceği kaydedildi.

Son Güncelleme: 16.03.2016 20:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.