13 Nisan 2015 Pazartesi 15:40
Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözleri

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerine ilişkin, "Papa bu çıkışıyla Kafkasya'da Ermenistan ile Türkiye ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında iyi komşuluk ilişkilerine set çekmektedir" dedi.

Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Papa Franciscus ve Ermeni temsilcilerinin 1915 olayları konusunda Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda düzenlenen ayinde dile getirdiği ifadelerinin bir din adamına yakışmayan bir üslup olduğunu belirtti.

Papa'nın Katolik dünyasının lideri olduğunu anımsatan Kürkçüoğlu, "Papa'nın son yaptığı açıklama 20. asrın başlarında 'Sözde Ermeni soykırımının' yapıldığını iddia etmesi şüphesiz bir din adamına yakışmayan üsluptur. Bu ifadeler doğrudan doğruya ırkçılıktır. Oysa Ermeniler, dini, siyasi, iktisadi, kültürel bütün değerlerini, ibadetlerini Selçuklu ve Osmanlı hakimiyeti dönemlerinde rahatlıkla kullanmışlardır" diye konuştu.

Kürkçüoğlu, Ermeniler'in Osmanlı'daki hoşgörü ortamı içerisinde ibadetlerini rahatlıkla yapabildiklerini vurgulayarak, Osmanlı tarihinde "Millet-i Sadıka" olarak anıldıklarını hatırlattı.

Katolik misyonerlerinin 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu'ya geldiklerini ifade eden Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Gregoryan mezhebine bağlı Ermeniler üzerinde yoğun bir baskı yaparak, Ermenileri Katolikleştirmeye çalışmışlardır. İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi'nin kurulmasında bizzat Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in önemli yardım ve destekleri söz konusudur. Papa bu çıkışıyla Kafkasya'da Ermenistan ile Türkiye ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında iyi komşuluk ilişkilerine set çekmektedir. Oysa din adamı sıfatıyla biz Müslümanlar Papa'nın, Kafkasya'daki bölge barışına katkıda bulunmasını bekliyorduk."

Son Güncelleme: 13.04.2015 15:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.