03 Mayıs 2016 Salı 10:53
Psikiyatri Hastalarına Sanat Ve Sporla Tedavi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü program kapsamında psikiyatri hastaları yönlendirildikleri Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde el sanatları, resim, müzik ve spor gibi faaliyetler yaparak hem rehabilite oluyor hem de sosyal hayatın içinde yer alıyor.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde tedavi gören hastaların, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde kişisel gelişim ve becerilerine göre yönlendirildikleri faaliyetler ile tedavilerine katkı sağlanıyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Atakan Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle psikiyatri hastalarına el sanatları, resim, müzik ve spor programları uyguladıklarını söyledi.

Uygulamayla şizofren, şizoaffektif bozukluk, bipolar bozukluk ve depresyonu olan hastaların tedavi süreçlerinde gelişme kaydedildiğini gözlemlediklerini ifade eden Yücel, hasta ve yakınların da bu uygulamadan son derece memnun olduğunu dile getirdi.

Yücel, hastaların bu uygulama ile tedaviye ve sosyal yaşama uyum sağladığını, topluma kazandırılmış birey haline getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim gördüğümüz kadarıyla hastalar çok memnun. Programlar ile hastalar tedaviye ve sosyal yaşama uyum sağlıyor. Bu hastalarda uyum önemli çünkü ilaç tedavisini zamanında alması lazım. Yapılan çalışmalar göstermiş ki, spor ve çeşitli uğraşılar yapan insanlarda unutkanlık gibi hastalıkların başlaması öteleniyor. Osmanlı döneminde 2. Beyazıt Külliyesinde de su ve müzikle tedavi yapılıyordu. Geçmişte bu şekilde örnekleri var günümüzde de daha modernize edilerek halkımızın hizmetine sunulmaya çalışılıyor. Hastanede yaptığımız bu uygulamanın verimini alıyoruz. Uygulama sadece tedavi konusunda değil aynı zamanda hastaların takibi konusunda da etkin bir metot."

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin, hastaların toplum tarafından damgalanarak dışlanmasının da önüne geçtiğini belirten Yücel, "Hastalar sosyal çevresinde damgalanabiliyordu. Bu, hastaların sosyal uyumu için çok riskli bir olay. Bu hastaları, sosyal aktiviteler ile damgalanmadan uzak tutuyoruz." dedi.

- "Hayata başka açıdan bakıyor"

Hasta yakını Sadi Acun, yaklaşık 1 yıldır kızını Toplum Ruh Sağlığı Merkezine getirdiğini ve merkez sayesinde kızının durumunun çok daha iyi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Çok memnunum. Buraya getirdikten sonra kızım açıldı, daha iyi oldu. İletişim kurabileceği arkadaşları oldu. Her türlü etkinliklere katılıyor. Hayata başka açıdan bakmaya başladı bu da bizi rahatlattı. Bunun gibi yerlerin daha çoğalması gerekiyor. Burada spor, el işleri gibi her türlü faaliyete giriyor. Kızım 34 yaşına girdi. 11 senedir tedavi görüyordu. Ağır depresyonlardan sonra buraya geldik, rahatladı. Önceden evde dört duvar arasındaydı şimdi çok güzel imkanlarla burada."

-"Burayı açanlardan Allah razı olsun"

Hasta yakınlarından Nuran Soydan da merkeze tedavi için kızını getirdiğini belirterek, "Kızım burayı çok seviyor. Allah razı olsun burayı açanlardan. Biz çok memnunuz. Önce gelmek istemiyordu, geldikten sonra da bırakamıyor. Kızım normal oldu, artık hasta gibi değil. Burada el işleri yapıyor, çok güzel eğleniyor. Buraya gelmeden önce hevesi yoktu, bir şey yapmazdı. Şimdi her şeye hevesi var. Yemek, pasta her şey yapıyor, güzel yazılar yazıyor, yazar olmak istiyor." diye konuştu.

Hediye Temizleyen de 1 yıldır hastasını servise getirdiğini ifade ederek, "Cumartesi ve pazar günlerini evde zor geçiriyor, buraya gelmek istiyor. Burada spor, resim ve el işleri yapıyor eve getiriyor. Çok memnunum. Gelmeden önceki haliyle şimdi arasında çok fark var." dedi.

Son Güncelleme: 03.05.2016 18:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.