18 Ağustos 2016 Perşembe 13:44
Sözde Öz Yönetim İlanına Müebbet Hapis İstemi

Van'ın İpekyolu ve Edremit ilçelerinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle tutuklanan Edremit Belediye Başkanı Sevil Çetin ve firari İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav'ın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Ağustos 2015'te Edremit ve İpekyolu ilçelerinde sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin yapılan basın açıklamasına katılarak destek verdikleri gerekçesiyle belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileriyle ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, sanıkların "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK'nın talimatları doğrultusunda 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ülke genelinde şiddet içerikli sokak eylemleri, güvenlik güçlerine karşı silahlı ve bombalı saldırıların gerçekleştirildiği belirtilerek, 15 Ağustos 2015'te İpekyolu ve Edremit'te sözde "öz yönetim" ilan edildiği yönünde açıklamaların yapıldığı anımsatıldı.

- Terör örgütünün söylemleriyle hareket etmişler

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belediyeleri elinde bulunduran DBP'nin terör örgütü PKK'nın yönlendirmesiyle sözde "öz yönetim" adı altında "özerklik" ilan ederek, bu ilanın yapıldığı yerlerde devlet tarafından atanan kamu görevlilerinin, devletin resmi kurum ve kuruluşlarının tanınmaması yönünde propaganda çalışmaları yapıldığının tespit edildiğine yer verilen iddianamede, şöyle denildi:

"Açık kaynak araştırma tutanaklarına göre, KCK yürütme konseyi başkanlığı tarafından çeşitli açıklamalar yapılarak 'Kürdistan halkı için öz yönetimden başka bir seçenek kalmamıştır' denilmiştir hatta yapılan açıklamalarda öz yönetimlerine saldırıldığı takdirde meşru öz savunma haklarını kullanacaklarını beyan etmişlerdir. Bu açıklamalardan sonra bölgenin çeşitli illerinden özellikle DBP'nin belediye başkanlıklarını kazandığı belediyelerden yöneticiler tarafından 'özerklik ilanı' yapılmaya başlanmıştır. Bu ilanlarla sokak eylemleri de yaşanmaya başlanmış, kazılan hendeklerle güvenlik güçlerinin sokaklara girmeleri engellenmeye çalışılmıştır. Van'da da bu yönde bir eylem gerçekleştirilmiştir."

- Mahalleye öldürülen teröristin adı verilmiş

İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav'ın belediye binasının ön tarafına asılmış tabelada "öz yönetim ve özgür kimliğe" ibaresinin yazılmasına izin vererek "özerklik" ilanına katıldığının kaydedildiği iddianamede, Edremit Belediyesinin de Şabaniye Mahallesi'ni ikiye ayrılarak bir kısmına terör örgütü PKK üyesi iken öldürülen bir teröristin ismi olan "Şehit Fırat" ismini verdiği bildirildi.

İddianamede, terör örgütünün talimatlarıyla oluşturulan sözde "demokratik kent meclisleri"nin "özerklik" stratejisinin somuta dönüştürülmesi doğrultusunda kurularak terör örgütüne yakın kişi ve oluşumların temsilcilerinin yer alacağı üst örgütlenme veya karar organı niteliğindeki "özerk yerel meclisler" olarak tanımlandığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Edremit Belediye Başkanı Sevil Çetin, yukarıda anlatılan oluşum kapsamında belediye başkanı olarak devletin atamış memurlarının kendilerini yönetemeyeceklerini, kendi öz yönetimlerini oluşturduklarını hatta buna karşı saldırılar olursa öz savunmalarını gerçekleştireceklerini açıklayan basın bildirisinde yer almış ve bu özerklik ilanını kabul ettiğini belirtmiştir. Her ne kadar açıklamayı DBP İlçe Eş Başkanı olduğu iddia edilen Abdulkerim Batmaz yapmış ise de açıklanan özerkliğin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi bir organı olan ilçe belediyesini ve yönetimini kapsadığı düşünüldüğünde, resmi belediye başkanı olan Sevil Çetin'in emir ve talimatları olmadan özerkliğin uygulamaya geçirilemeyeceği düşünüldüğünde, şüphelinin eyleminin 'Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya ve birliğini bozmaya' yönelik olduğu yönünde kuvvetli suç şüphesinin olduğu anlaşılmaktadır. İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav, özerklik ilanında bulunmuş ancak daha sonra tüm aramalara rağmen bulunamamış, diğer bulunamayan şüpheliler Mehmet Batu, Abdulkerim Batmaz, Abdulkerim Sayan ile birlikte tutuklanmalarına yönelik Van 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yakalama kararı verilmiştir."

Van'da, 15 Ağustos 2015'te yapılan sözde "öz yönetim" ilanlarına ilişkin soruşturma kapsamında Edremit Belediye Başkanı Sevil Çetin 24 Ağustos 2015'te tutuklanmış, Belediye Başkanı Aygül Bidav ve diğer sanıklar hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Son Güncelleme: 18.08.2016 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.