17 Aralık 2015 Perşembe 21:27
Tarihi konaktaki eşyaları vatandaşların beğenisine sunuyor

Konak sahibi Erzurumlu Hakem Akgül, dedesinden kalan tarihi evi, çevre ilçe ve köylerden topladığı 500 parça antika eşyalarla donattı. Ziyaretçilerden ücret de almayan Akgül,   "Bu ev benim değil, Erzurumluların ve tüm Türkiye'nindir" dedi. 

Akgül, ziyaretçilere ayrıca ücretsiz rehberlik hizmeti verdiğini de belirterek, "Konağımızın kültür ve turizme kazandırılmasını arzu ediyoruz. O bakımdan kapımız herkese açık. Konak, iki yıl öncesine kadar normal ev olarak kullanılıyordu" dedi.

Konağının tarihi dokuyu yansıtması ve tarihin izlerini devam ettirmesi için 2 yıldır uğraş verdiğini anlatan Akgül, amacını şöyle anlattı: 

"Ecdadımız, dedelerimiz, ninelerimiz ne şekilde ve nerede oturmuşlar, nasıl yaşamışlar herkes gelsin görsün istedim. Kültürümüzün devamı için herkes gezsin görsün diye, kapılarımı açtım. Buradaki eski bakır, küp ve diğer antika eşyaları, köyleri gezerek kendi imkanlarımla topladım ve sergiliyorum."

- 99 kapı ve penceresi mevcut

Konağın özellikleri hakkında da bilgi veren Akgül, 99 kapı ve penceresi olan konağın orijinalliğini koruduğunu dile getirdi. Konağın duvarlarının 80 santimetre kalınlığında olması nedeniyle yazın serin, kışın ise sıcak olduğunu kaydeden Akgül, şunları söyledi:

"Giriş kapısında iki tokmak var. Bu tokmaklardan büyük olan erkeğe, küçük olan kadınlara ait. Erkeklere ait tokmak çalarsa kapıyı erkek, kadınlara ait olan çalarsa kadınlar kapıyı açarmış. Kapıdan girişte iki tane merdiven var. Bunlardan biri erkeklere, diğeri kadınlara ait. Yani haremlik ve selamlık. Binada, 10 oda ve toplam 99 kapı ve pencere var. Odalardan birinin tavanı, 9 motif işlemeden yapılmış. El işçiliği ile kıl testerelerle yapılan tavan ceviz ağacından işlenmiş. Kadınların harem odası olarak kullandığı oda, çift kapıdan oluşuyor. Bunun nedeni erkek sesi kadına, kadın sesi erkeğe gitmesin."

Akgül, konağın tandır odasının tavanının ise çivi kullanılmadan yapıldığını ve 8'er köşe ve kattan oluşan birbirine geçmeli kırlangıç tavan olduğunu sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 17.12.2015 21:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.