30 Mart 2016 Çarşamba 10:18
Tedavi Edilen Kartallar Doğaya Salındı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edilen 2 kaya kartalı, doğaya salındı.

Hakkari ve Van'da avcıların hedefi olduktan sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile duyarlı vatandaşlarca YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilerek tedavileri yapılan kartallar, takip altında tutulmaları amacıyla ayaklarına halka takılarak doğaya bırakıldı.

Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan gözetiminde, Çatak ilçesindeki kayalık alana bırakılan kartallar, bir süre yamaçta bekledikten sonra uçarak gözden kayboldu.

- "Yaralanan hayvanların tedavisini sağlıyoruz"

Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğüne bağlı illerde yaralanan hayvanların, ekipler tarafından teslim alınarak YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavilerinin sağlandığını söyledi.

Hayvanların tedavisinde Doç. Dr. Aslan'ın fedakarlık gösterdiğini anlatan Başyiğit, yaban hayvanların bilinçsiz vatandaşların hedefi haline geldiğini belirtti.

Doğal yaşamın korunmasında canlıların yaşama devamının önem taşıdığını ifade eden Başyiğit, şöyle devam etti:

"Özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız, gereksiz yere bu hayvanları silahla öldürüyor ya da yaralıyor. Özellikle yaralı tespit edilen yaban hayvanların ekiplerimize bildirilmesini istiyoruz. Böylece tedavileri mümkün olabiliyor. Bugün de tedavisi yapılan 2 kaya kartalını, doğal yaşam alanlarına bıraktık. İnşallah bundan sonra hayatlarını doğal yaşam alanlarında sürdürecekler. Bu kartallardan biri Hakkari'de köylüler tarafından yaralı bulunduktan sonra bize getirildi. Diğer kartal da yine Gevaş kırsalında yaralı bulundu. Tedavinin ardından kartallara takip edilmeleri için halkalama yaptık. Fiziksel ölçümlerini yaptık, yaş, cinsiyet ve tür özelliklerini kayıt altına aldık. Bundan sonra göç takiplerini de yapacağız."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle yaban hayatı korumak için "Hayvan Rehabilitasyon Merkezi" projesi hazırladıklarını belirten Başyiğit, bu merkezde her türlü ameliyat imkanı olacağını ve merkezi Van'a kazandırarak önemli bir hizmete imza atacaklarını dile getirdi.

Merkez Müdürü Doç. Dr. Aslan ise kaya kartallarının ateşli silahlarla vurulduğunu ve tedavilerinin dört ay sürdüğünü belirtti.

Hayvanların tedavileri için koordineli çalışma yürüttüklerini belirten Aslan, "Daha önce de 'aç ve açıkta yaban hayvanı bırakmayacağız' demiştik. Burada en büyük görevi Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri yürütüyor. İhbarlar olduktan sonra kısa sürede hayvanı alıp tedavisine başlıyoruz. Van yöresi yaban hayvanları konusunda çok zengin." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 30.03.2016 15:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.