01 Ağustos 2015 Cumartesi 13:55
TEMA'dan 'Anız yangını' uyarısı

TEMA Vakfı Van İl Temsilciliği, ülke genelinde yaz aylarında yakılan hububat sapıyla (anız) ilgili uyarıda bulundu.

TEMA Vakfı Van İl Temsilcisi Nurcan Alpaslan, Türkiye'de hububat ekimi yapılan 11 milyon hektar arazinin yaklaşık yüzde 30'unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapı yakıldığının tahmin edildiğini bildirdi.

Bu rakamın her geçen gün endişe verici şekilde arttığını ve anız yakma alışkanlığının terk edilmemesi nedeniyle yaz aylarında özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir yangın yerine dönüştüğüne değinen Alpaslan, bu işlemin toprak, orman, su varlığı, biyolojik çeşitlilik ve ekonomiye büyük zarar verdiğini aktardı.

Alpaslan, "Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Anız yakma ile toprağın 1-3 santimetrelik üst katmanında ısının 50-75 santigrat dereceye yükselmesi mikroorganizmaların yüzde 70'ine zarar veriyor. Topraktaki biyolojik aktivite azalarak verim düşüyor. Mikroorganizma faaliyetleri ile humusa dönüşecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor, su tutma kapasitesi ve verim gücü düşüyor. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artıyor. Yakılarak üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğruyor, doğal denge bozuluyor. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep oluyor" diye konuştu.

Tarladaki anızın kesinlikle yakılmaması gerektiğini ve anız yakmanın yasadışı olduğuna vurgu yapan Alpaslan, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar vererek, ekonomik kayıplara neden olunduğunu, yakma yerine toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı ve dağıtıcı alet kullanılarak anızın toprağa karıştırılmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'deki toprakların yüzde 76'sından fazlasında organik madde eksikliği sorununun yaşandığını hatırlatan Alpaslan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Anız toprakta ayrıştığında toprak organik madde açısından zenginleşir toprağın humus miktarı artar. Humus toprağın neminin korunmasına katkı sağlar, toprağın verimi artar. Çiftçi daha fazla ürün alır. Ürün kalitesi artar ve toprak erozyondan korunmuş olur. TEMA Vakfı, anız yakılmadığı takdirde toprağın daha verimli olacağına ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağına dikkat çekerek çiftçilere 'Anız yakmayın, geleceğinizi yakmayın' çağrısında bulunuyor."

Son Güncelleme: 01.08.2015 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.