01 Haziran 2017 Perşembe 16:25
Tunceli Valisi Osman Kaymak'tan TEOG birincilerine ödül

Tunceli Valisi Osman Kaymak, kentte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasına giren 17 öğrenciyi, çeyrek altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.

Valilik Toplantı Salonu'nda sınavlardaki 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayan 17 öğrenci ve öğretmenlerini kabul eden Kaymak, başarılı öğrencilerle tek tek sohbet ederek liseyi kentte okumaları durumunda kendilerine her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Beraberindeki öğrencilerle sınav sonuçlarına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Kaymak, Tunceli'nin son yıllarda TEOG sınavlarında büyük başarı yakaladığını ve Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

Kaymak, kentin bu başarısının artmaya devam ettiği ifade ederek "İlimiz son 3 yıldır Türkiye birincisi. Bu sene de Bakanlığımız henüz resmi açıklama yapmamasına rağmen biz başarı açısından Türkiye birincisi olduğumuzu düşünüyoruz." dedi.

Kentin merkezi ortak sınav sonuçlarının istatistiklerini açıklayan Kaymak, Tunceli'de 17 öğrencinin tüm soruları yanıtlayarak Türkiye birinciliğini paylaştığını ve açıklanan sonuçlara bakıldığında 6 ders ortalamasına göre Türkiye ortalamasının 67,55 olduğunu dile getirdi.

Kaymak, Tunceli'nin ise TEOG'da Türkiye ortalamasının 11,23 puan üstüne çıkarak 78,78 ortalamayı yakaladığını anlatarak diğer illerde de 120 sorunun tamamını doğru işaretleyen öğrenciler olduğunu ve onları da kutladığını vurguladı.

- "Tunceli eğitimde bir marka"

Tunceli gibi küçük bir ilde zor şartlarda bu başarıyı gösteren öğrenci ve öğretmenleri kutlayan ve TEOG sınavında başarılı olan öğrencilerle buluşmaktan çok mutlu oluğunu söyleyen Kaymak, şöyle devam etti:

"Bu öğrenciler öncelikle ailelerinin sonra Tunceli'nin gururu. Kentin dışarıdaki kötü algısını dağıtmaya çalışıyoruz. Tunceli'nin artık terörle anılmasını istemiyoruz. Tunceli gerçekten eğitimde bir marka ve bu özelliğini de bir projeyle Türkiye'ye göstermeye çalıştık. Tunceli'nin neden başarılı olduğu merak edilebilir. Ben 3 yıllık Tunceli Valiliğimde şunu gözlemledim. Birincisi özellikle aileler çocuklarının eğitim görmesi konusunda çok duyarlılar. Bir de Tunceli klasik doğu kültüründen çok farklı. Burada aydın aileler var ve burada ailelerin en fazla 2-3 çocuğu var. Sayısı az olduğu için aile çocukla çok yakın ilgileniyor. Tunceli'de sınıf başına düşen öğrenci sayısı 15-16'yı geçmiyor, öğretmenlerimiz de çok başarılı. Öğretmen ile veli çok duyarlı olunca öğrencilerimiz de bu duyarlılığa katılınca başarı da geliyor."

- "Munzur'un suyu çocuklarımızın zekasını açıyor"

Kaymak, öğrencilerin eğitimi tek yol olarak gördüğünü belirterek "Bölgede geçim şartları çok zor olduğu için çocuklar geleceği görüyor. Okumanın, eğitimin kendileri için en doğru yol olduğunu düşünüyor. Bu çerçevede de bütün öğrenciler kendilerini başarı için motive ediyor. Bu motivasyon da şüphesiz başarı getiriyor." dedi.

Yörenin doğal güzelliklerine de işaret eden Kaymak, "Tunceli'nin Munzur suyu çocuklarımızın zekasını açıyor. Onun da başarıda katkısı olabilir." diye espri yaptı.

- Çobanlıktan TEOG birinciliğe

Kentin Çemişgezek ilçesinde oturan öğrenci Berdan Karataş da ailesinin çiftçilik yaptığını, kendisinin de hem çalışıp hem okuduğunu aktardı.

Ailesine her fırsatta yardım ettiğini anlatan Karataş, "Genellikle iş yapıyordum hem de dersimi çalışıyordum. Hayvanlarımız var, onları otlatıyordum. O arada kitap okuyordum ve test çözüyordum. Bu şekilde hazırlandım. Zor oldu." dedi.

Öğrenci Ayşenur Elif Erdil de babasının jandarma astsubay olarak Çemişgezek'te görev yaptığına dikkati çekerek "Jandarma olan babamın görevi dolayısıyla buraya geldik ancak babamın görev süresi dolmasına rağmen eğitimdeki başarı sebebiyle tayin süremizi bir yıl uzattık. İyi ki de uzatmışız TEOG'da full çektim." dedi.

İdil Şara Yoslun da TEOG sınavında tüm soruları doğru cevaplamanın güzel bir duygu olduğunu vurgulayarak başarılı olmak isteyen öğrencilere bol bol kitap okumalarını, düzenli çalışmalarını ve öğretmenlerini iyi dinlemelerini önerdi.

Kaymak, konuşmaların ardından başarılı öğrencilere çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verdi.

 

Son Güncelleme: 01.06.2017 16:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.